Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Snabbare betalning ger ökad tillväxt och fler jobb i Europa

En försenad betalning eller ännu värre - en utebliven betalning - kan drabba exportföretagens möjligheter till tillväxt och nyanställningar. Enligt Intrum Justitias European Payment Report skulle 85 000 svenska företag kunna anställa fler om de fick snabbare betalt.

I samband med att rapporten publicerades bjöd Business Sweden och Intrum Justitia in till ett frukostmöte i Stockholm med rubriken ”Hur du kan minska dina betalningsrisker i Europa”.

Per-Henrik Persson, vd Intrum Justitia- Rapporten visar att det finns ett tydligt samband mellan företags förmåga att växa och därmed skapa nya jobb och betalningar. Tillväxten för många företag i Europa hindras av försenade eller uteblivna betalningar. Drygt 3 procent av företagens fordringar skrivs av varje år, säger Per-Henrik Persson, vd på Intrum Justitia Sverige AB.

Risken att inte få betalt skiljer sig väldigt mycket mellan olika länder. Lägst är risken att inte få betalt i Norden, Estland, Österrike, Schweiz, Ungern, Portugal och Spanien. Högst risk är det i Grekland, Serbien, Bosnien, Lettland, Litauen och Irland.

Så hur kan situationen förbättras?

Yvonne Brycker på Business Swedens exporttekniska avdelning menar att val av betalningsvillkor är av stor vikt. Det är viktigt att sätta betalningsvillkor utifrån aktuell risk. Det säkraste för exportören är att begära förskott, men det kan innebära viss risk att det påverkar en affär negativt. Andra lämpliga alternativ kan då vara betalningsgaranti från köparens bank, betalning mot remburs, EKN-garanti (gäller endast vissa länder i Europa), garanti från privata kreditförsäkringsbolag och factoring.

- Business Swedens exporttekniska avdelning erbjuder rådgivning och utbildningar i hur man kan säkra sina betalningar, dels i form av öppna utbildningar och dels i form av företagsspecifik utbildning. I Exportguiden finns övergripande information om risker och risktäckning, och i Skeppningshandboken (prenumerationstjänst) finns information om lämpliga betalningsformer i över 60 länder, säger Yvonne Brycker. 

Yvonnes och Per-Henriks tips för minskade betalningsrisker

  • Fastställ en kreditpolicy och fundera på vilka risker du kan acceptera.
  • Ha koll på vem du gör affärer med och därmed vilken risknivå du väljer i din kreditförsäljning.
  • Välj betalningsvillkor utifrån aktuell risk. ”Rätt” betalningsvillkor kan även underlätta en finansieringslösning.
  • Ta hänsyn till eventuella kostnader för risktäckning och finansiering redan i offerten
  • Upprätta tydliga avtal vad gäller både leverans och betalning.
  • Anpassa dina kravrutiner utifrån dina kundkategorier och agera direkt om betalning uteblir.
en bild

Yvonne Brycker

Senior Adviser Stockholm Senior Adviser, Stockholm
+46 8 588 660 17