Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Energy for Africa – svensk satsning på afrikansk elektrifiering

Efterfrågan på energi i Afrika är enorm och svenska företag har många av de lösningar som behövs. Genom programmet ”Energy for Africa” kan svenska energiföretag få hjälp med att utveckla sin verksamhet i länder söder om Sahara.

Två tredjedelar av Afrikas befolkning – cirka 600 miljoner människor – saknar tillgång till elektricitet och är i stort behov av hållbara energilösningar. Både organisationer och länder har tagit initiativ till att bidra med ökad elförsörjning. Några större satsningar som utmärker sig är FN:s initiativ ”Sustianable Energy for All”, som har säkrat över 120 miljarder dollar för investeringar i energisektorn i Afrika söder om Sahara, och det amerikanska initiativet ”Power Africa”, som initialt avsatte över 7 miljarder dollar i finansiering och lånegarantier till energiprojekt i regionen.

- Världsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken och Sverige har sammanlagt lovat bidra med ytterligare 9 miljarder dollar inom ramen för ”Power Africa”. Till detta kommer investeringar från andra multilaterala aktörer och den privata sektorn. EU kommer i partnerskap med "Power Africa" att bidra med 2,8 miljarder dollar, säger Robin Pettersson, handelssekreterare i Kenya.

Två år efter lanseringen av "Power Africa" har satsningen resulterat i privata och offentliga investeringsåtaganden i regionen för nästan 32 miljarder dollar, enligt siffror från Vita Huset.

”Energy for Africa” komplement till ”Power Africa”

I Sverige har många energiföretag vittnat om behovet av särskilt stöd på markander i Afrika söder om Sahara, och som svar på detta har Business Sweden utvecklat programmet ”Energy for Africa”. Programmet vänder sig till svenska energiföretag som redan idag exporterar till Afrika söder om Sahara, eller som kan och vill göra det framöver. De marknader som programmet i första hand kommer att fokusera på är Sydafrika, Botswana, Namibia, Zambia, Moçambique, Kenya, Tanzania, Etiopien och Nigeria.

- Vi ser många intressanta affärsmöjligheter för svenska företag i regionen. ”Energy for Africa” är framtaget för att sänka trösklarna och underlätta för svenska företag att vinna affärer. De företag som medverkar ska ha en ambition och kapacitet att vinna energirelaterade affärer i regionen, säger Robin Pettersson.

Programmet kommer att drivas från Business Swedens kontor i Nairobi och Johannesburg, men i samarbete med Sveriges ambassader och andra Sverigefrämjande aktörer.

De företag som medverkar i programmet får tillgång till information om utvalda marknader, kommande upphandlingar samt lokala och regionala nätverk. De bjuds även in till seminarier, workshops och delegationer.

Vill du ansöka till programmet? Kontakta oss för mer information!