Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Språkutbildningar som förenklar globala affärer

Sommaren 1965 arrangerade EF:s grundare Bertil Hult sin första språkresa till England. Idag, 50 år senare, är EF världens största privatägda utbildningsföretag med kunder bland såväl internationella storföretag som regeringar. Men EF är inte bara en internationell framgångssaga i sig själv, de underlättar även för andra svenska företag att göra affärer utomlands.

Bertil Hult var bara 23 år när han startade EF och arrangerade sin första språkresa. Konceptet blev en succé och han expanderade snabbt i Skandinavien, Tyskland, och sedan vidare ut i världen. Idag har EF Education First över 40 000 anställda på mer än 500 skolor, och kontor i 53 länder.

Carl-Johan Westring, Vice President Global Business Development & Partnerships på EF- Vår mission är att ge människor i hela världen nya möjligheter genom utbildning – ”Opening the world through education” – och visionen är att växa. Bara i Kina öppnar vi en ny skola varannan vecka, säger Carl-Johan Westring, Vice President Global Business Development & Partnerships på EF.

Samband mellan engelskkunskaper och välstånd

Men EF har inte bara expanderat geografiskt. Tjänsteportföljen har utvecklats och målgruppen, som initialt var skolungdomar, omfattar sedan länge även företag och myndigheter runt om i hela världen. Trots att EF idag utbildar på sju språk och också erbjuder exempelvis Master-utbildningar och Executive Education, är engelskutbildning fortfarande en stor del av verksamheten. 

- Vi har idag tusentals företagskunder runt om i världen och arbetar med mer än hälften av företagen på Fortune 500. Bättre engelskkunskaper möjliggör ökad kommunikation mellan dotterbolag i olika länder och underlättar rörligheten bland medarbetarna. Ett exempel är ABB, där vi utbildat tiotusentals medarbetare i 107 länder, vilket har lett till kostnadsbesparingar, förbättrad innovation och ökad tillväxt.

Enligt British Council kommer över två miljarder människor att studera engelska år 2020, och engelska har blivit det gemensamma språket för forskning och internationell handel. EF:s årliga rapport EF English Profiency Index (www.ef.com/epi) rankar 63 länders genomsnittskunskap i engelska. Rapporten visar att ett lands ökade engelskkunskaper inte bara gör det enklare att göra affärer, det hänger även ihop med ökat välstånd – allt från ökad BNP till ökade direktinvesteringar, och inte minst ökad livskvalitet. 

- När vi visar på sambandet mellan kunskaper i engelska och generellt välstånd i utvecklingsländer blir intresset mycket stort för reformer inom engelskutbildningen lokalt, säger Carl-Johan. 

Delegationsresa ledde till storaffär

Investeringar i ökade engelskkunskaper är alltså en nationell angelägenhet, men att som privat aktör leverera tjänster till utländska regeringar är inte alltid enkelt. Här har Business Sweden fungerat som en dörröppnare för EF.

- Vi har länge samarbetat med Business Sweden i olika länder, framför allt har vi deltagit i olika delegationsresor till de länder där det underlättar med en myndighetskoppling.

Det var en sådan näringsdelegation som arrangerades till delrepubliken Tatarstan i Ryska Federationen 2010. Carl-Johan själv medverkade, och berättar hur det gick till när EF fick i uppdrag att ta fram en utbildning för republikens samtliga 3 400 engelsklärare:

- Vi satt runt ett bord och alla svenska företag fick presentera sina behov och idéer för Tatarstans president. Jag var sist ut, och när det var dags för mig såg jag att presidenten började bli lite trött så jag sa bara kort på ryska ”vi kan hjälpa er att få hela republiken att tala flytande engelska”.

Carl-Johans förslag väckte presidentens intresse och efter ett möte med utbildningsministern enades man om att tillsammans genomföra ett tvåårigt reformprogram. Republikens engelsklärare testades initialt på sina kunskaper i språket och genomgick sedan en intensiv onlineutbildning för att nå den internationellt accepterade nivån för engelsklärare. De 300 lärare som visade bäst resultat fick även möjlighet att fortbilda sig i EF:s språkutbildningscenter i USA och England för att förbättra sin pedagogik och undervisningsmetodologi.

Effektiva utbildningslösningar gav snabba resultat

Reformprogrammet blev en enorm framgång. Andelen engelsklärare i republiken som uppnådde behörighetskraven ökade från 31 procent till 82 procent på två år. Studenternas resultat på det nationella provet i engelska steg också markant, från ett genomsnitt på 62,3 till ett genomsnitt på 81,1. Det var första gången någonsin som en region utanför Moskva eller St. Petersburg fått det högsta genomsnittet på ett nationellt prov.

- Vi är väldigt stolta över detta resultat och ser att samma metodik kan implementeras i andra länder. Vi har redan approcherat fler delrepubliker i Ryska Federationen, men även andra regeringar, säger Carl-Johan och visar ett citat från utbildningsministern i Tatarstan:

”EF’s innovative blended offline and online solutions have allowed Tatarstan to make a great leap forward in its knowledge of English, which will substantially increase our population’s competitiveness.” Albert Gilmutdinov

- Utan Business Swedens delegationsresa till Tatarstan hade affären aldrig blivit av. Och nu när vi försöker rulla ut detta i resten av världen följer vi gärna med på fler delegationsresor eftersom vi vet att det är den nivån man måste in på för att få mandat att utveckla ett sådant här program.