Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Kalmar län har högst exporttillväxt i Sverige

Det totala varuexportvärdet från Kalmar län ökade med 8,1 procent under 2016 vilket är den snabbaste exporttillväxten bland Sveriges län. Endast fem län i Sverige har haft en bättre exportutveckling än Kalmar från 2013 till 2016.

Kalmar kommun har flest varuexporterande företag i länet och Emmaboda är den mest internationella kommunen i Kalmar med högst andel varuexporterande företag per capita. EU och Norden fortsätter att vara Kalmar läns viktigaste handelspartners men även USA är en viktig exportmarknad.

-       Exporten från företagen i Kalmar län har utvecklats positivt under perioden 2013-16 och har nu bäst tillväxt i hela Sverige räknat i värdet på varor. Trots längre transportsträckor är Kalmar strategiskt placerad på Sveriges östra sida och det finns en stark tilltro på tillväxt och utveckling i länet. Företagen investerar i ökad kapacitet och söker arbetskraft med specialkompetens. Norge och EU är dominerande handelspartner för exporten. Även noterbart är att antalet importerande företag har ökat markant under perioden 2013-16 säger Karin Darlington, Business Swedens exportrådgivare i Kalmar.

-       Sveriges exportföretag fortsätter att skapa jobb och tillväxt i landet. En positiv omvärldskonjunktur stärker tillväxten och en positiv investeringskonjunktur ger svenska bolag ett gyllene tillfälle att öka sin export, säger Ylva Berg, vd på Business Sweden.

Uppgifterna är baserade på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Business Sweden.

För ytterligare information kontakta:

Marcus Tagesson, pressekreterare, Business Sweden 

+46 72 514 30 77, marcus.tagesson@business-sweden.se

Karin Darlington, regional exportrådgivare för Kalmar, Business Sweden

+46 70 468 77 33, karin.darlington@business-sweden.se

Business Swedens syfte är att hjälpa svenska företag att nå sin fulla internationella potential och utländska företag att investera och expandera i Sverige. Det gör vi genom strategisk rådgivning och praktiskt stöd, såväl i Sverige som på nära 50 av världens mest intressanta marknader. Business Sweden bildades den 1 januari 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden. Business Sweden ägs av staten och näringslivet, som representeras av Utrikesdepartementet och Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening.

04 Maj 2017