Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Innovation, mobilitet, digitalisering och e-hälsa i fokus för svenskt-tyskt samarbete

Ylva Berg, VD, Business Sweden inleder idag runda bordssamtal med fokus på innovation, mobilitet, digitalisering och e-hälsa som sker i samband med Förbundskansler Angela Merkels besök i Stockholm idag. Samtalen är en direkt följd av de möten som ägde rum när en näringslivsdelegation besökte Tyskland 5-7 oktober, 2016 i samband med Kungaparets statsbesök.

”Tyskland är en av våra absolut viktigaste handelspartners och vi ser fortsatt potential för svenska bolag, både inom områden där vi redan är starka, men också inom områden där vi kanske har ett försprång framför tyska bolag. Våra samtal idag om innovation, digitalisering, mobilitet och e-hälsa syftar till att stärka vårt samarbete inom dessa sektorer och vi ser stora möjligheter för ett utökat handelsutbyte med Tyskland”, säger Ylva Berg, VD, Business Sweden.

Runda bordssamtalen anordnas av Business Sweden, IVA (Ingenjörsvetenskapsakademien), Tysk-svenska handelskammaren och Näringsdepartementet i samarbete. Diskussionerna kommer att fokusera på åtgärder för att fördjupa och stärka samarbetet inom respektive område. Ett partnerskap mellan Tyskland och Sverige inom innovation kommer att presenteras och lanseras vid rundabordssessionen där Närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt Director-General Mr. Stefan Schnorr, The Federal German Ministry of Economy and Energy kommer att tala.

Tyskland är en öppen ekonomi och ett fördjupat samarbete skulle innebära att Sverige får tillgång till en plattform för en större internationell marknad. En åldrande befolkning, omställning till hållbar energi och digitalisering är några av de utmaningar som den tyska ekonomin står inför och där svenska företag är väl positionerade att erbjuda lösningar.

Idag är ca 1900 svenska bolag, som omsätter ca 85 miljarder euro, aktiva i Tyskland. Flera svenska detaljhandelsföretag är framgångsrika i Tyskland. Ett stort antal forskningssamarbeten mellan tyska och svenska universitet pågår men det finns potential att utöka samarbetet även på det området.

Tysklands betydelse för Sverige inom EU-samarbetet förväntas öka i och med Storbritanniens utträde. Business Sweden har varit en strategisk samarbetspartner för svenska företag i Tyskland sedan 1972.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Somp, presschef Business Sweden

+46 70 5948200, elisabeth.somp@business-sweden.se

Business Swedens syfte är att hjälpa svenska företag att nå sin fulla internationella potential och utländska företag att nå sin potential genom investeringar i Sverige. Det gör vi genom strategisk rådgivning och praktiskt stöd, såväl i Sverige som på nära 50 av världens mest intressanta marknader. Business Sweden ägs av staten och näringslivet och bildades den 1 januari 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden.

06 Februari 2017