Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Årets livsmedelsexportpris går till Fria Bröd AB

Vad är det som gör en produkt framgångsrik som exportprodukt? Är det en exceptionell råvara eller en unik tillverkningsprocess? Är det till och med så att frånvaron av ett ämne kan bli en framgångsrik exportprodukt? Ja - den växande marknaden med så kallade fri från-produkter tyder på att det är så.

En växande hälsomedvetenhet och ett ökat intresse för mat har gjort att marknaden för produkter som är fria från till exempel laktos och gluten har exploderat. För att tillverka sådana produkter krävs ingenjörskunnande och god kunskap om processteknik och råvarornas kemi – områden där Sverige genom sin långa innovations- och ingenjörstradition är starkt och har en stor fördel gentemot många andra länder.

Allt detta kombinerat med en stor dos entreprenörskap och vilja att växa har årets exportpristagare. Nästan hälften av pristagarens produkter säljs utomlands, och exporten har på bara 5 år vuxit från 28 miljoner kronor 2010 till över 50 miljoner kronor 2015. Från Göteborg skeppas nu glutenfritt bröd till Norden, Tyskland, Belgien, Holland ,England, Irland och Italien till konsumenter som vill undvika gluten. Även i Tjeckien och Estland finner man företagets produkter i dag.  Årets pristagare visar att också ganska små livsmedelsföretag kan bli stora på export om man har en unik produkt, och är ett gott exempel på kombinationen av hur produktutveckling och kunskap kan utveckla brödhyllan.

Det är med stor glädje vi kan berätta att Årets livsmedelsexportpris går till Fria Bröd AB. Fria Bröd AB är en tidigare livsmedelsexportstipendiat som har arbetat mycket med Business Sweden. Årets livsmedelsexportpris delas ut av Food From Sweden. 

en bild

 Foto: Livsmedelsföretagen

14 Maj 2016