Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Sverige förebild i Marockos storsatsning på hållbara städer

Den 27-29 november besökte en marockansk delegation Sverige. Delegationen bestod av stadsplaneringsministern, Agadirs borgmästare, en representant från inrikesministeriet och nio av Marockos största fastighetsutvecklingsföretag med investeringsplaner på cirka 80 miljarder kronor de närmaste fem åren.

Mellan 2012 och 2016 kommer Marocko även att investera 130 miljarder kronor i transportinfrastruktur.

16 svenska företag med goda affärsmöjligheter inom hållbara städer och transportinfrastruktur deltog. Syftet med besöket, från svensk sida, var att underlätta marknadsinträdet och skapa förutsättningar för affärsmöjligheter för svenska leverantörer av varor och tjänster inom smarta, energieffektiva byggnader och kostnadseffektiva alternativ till spårbunden trafik i Marocko.

- De svenska lösningarna bidrar till energieffektivitet. Det är viktigt för Marocko, där energiförbrukningen är en tung kostnadspost i boendet. Marocko vill också göra kollektivtrafiken mer effektiv och miljövänlig till ett överkomligt pris. Där är svenska bussar är ett attraktivt alternativ till den långt dyrare spårvagnstrafiken, säger Mikael Nussdorf, chef för Business Swedens kontor i Marocko.

Besöket till Sverige gjordes mot bakgrund av de marockanska storsatsningarna på hållbara städer och är en uppföljning av den stora matchningskonferensen som organiserades i Rabat i april tidigare i år under temat ”Svensk-marockanska dagen för smarta städer”. Då deltog Marockos fyra största byggbolag och 130 beslutsfattare.

18 December 2013