Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Statsbesök i Finland 3-5 mars 2015

Kungen och drottningen avlägger statsbesök i Finland 3-5 mars 2015 på inbjudan av president Sauli Niinistö. Två statsråd representerar regeringen vid statsbesöket: utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det senaste statsbesöket i Finland ägde rum i augusti 2003. I april 2012 var president Niinistö i Sverige på statsbesök. 

Syftet med besöket är att ge inspiration till nya bilaterala samarbeten inom politik, ekonomi och kultur, att förnya de svensk-finska nätverken och att bredda förbindelserna till det finskspråkiga Finland.

Vidare är syftet att väcka intresset för Sverige hos en bredare del av befolkningen, i synnerhet i de östra delarna av landet, och att förmedla bilden av Sverige som ett attraktivt grannland som kan erbjuda lösningar till gemensamma utmaningar inom bland annat klimat, energi och teknisk innovation.

I anslutning till statsbesöket leder Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden, en svensk näringslivsdelegation bestående av företag och organisationer med intresse av utbyte med Finland.

- Sverige och Finland har en stark handelsrelation som går långt tillbaka. Min förhoppning är att företagen ska få möjlighet att knyta kontakter som förnyar och breddar handeln mellan våra länder. Det är viktigt, säger Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Programmet knyter an till temat digitalisering av den traditionella industrin. Företagen får bland annat en introduktion till den finska startupvärlden och en möjlighet till dialog med beslutsfattare på högsta nivå inom finskt och svenskt näringsliv och politisk ledning.

I programmet ingår också ett finländskt prisbelönt projekt för att lära sjätteklassare mer om entreprenörskap och företagande liksom ett besök i Villmanstrand i östra Finland.

Medieackreditering
Svenska medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD:s internationella presscenter för att kunna bevaka besöket på plats. Sista dag för ansökan är fredagen den 20 februari 2015.

För ansökan om ackreditering, se:

http://ackreditering.ud.se/registration/statsbesok-i-finland/

För finska och internationella medier sker ackreditering via det finska utrikesministeriet.

 

23 Januari 2015