Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Statsbesök från Indien 31 maj – 2 juni

Indien är ett av de BRIC-länder (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) som har den mest positiva ekonomiska utvecklingen. Inom något år räknar Indien med en tillväxt på upp mot åtta procent. Handeln mellan Indien och Sverige minskade 26 procent under åren 2011-2013, men har ökat stadigt sedan 2014. Indiens snabba tillväxt har gjort landet till en av den svenska regeringens prioriterade marknader i den nya exportstrategin.

Nedan följer ett pressmeddelande om statsbesöket från Indien som äger rum om drygt en månad. 

Statsbesök från Indien 31 maj – 2 juni

 

Indiens president Shri Pranab Mukherjee avlägger statsbesök i Sverige 31 maj – 2 juni 2015 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf.

I president Mukherjees delegation ingår politiska företrädare och representanter för indiskt näringsliv för överläggningar och möten med svenska statsråd, parlamentariker och näringslivsrepresentanter.

Statsbesöket syftar till att stärka Sveriges långsiktiga politiska, ekonomiska och kulturella förbindelser med Indien. Huvudteman för besöket är innovationer och hållbar utveckling, med fokus på urban stadsutveckling, samt vetenskap och forskning, med inriktning på livsvetenskap (life science). Mer information om program och deltagare kommer att publiceras närmare besöket.

Detta är det första statsbesök en indisk statschef avlägger i Sverige. Kungaparet genomförde ett statsbesök till Indien 1993, vilket var det första svenska statsbesöket i landet.

Till redaktionen

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är torsdagen den 21 maj.

• Ansökan om ackreditering [länka till IPC:s ackrediteringswebb:
http://ackreditering.ud.se/registration/statsbesok-fran-indien-state-visit-from-india/]

Kontakt

Boel Lindbergh
Gruppchef UD:s internationella presscenter
tel: 08-405 50 08
mobil: 072-735 50 08
e-post till Boel Lindbergh

Liselott Andersson
Ministerråd
tel: 08-405 5877
e-post till Liselott Andersson

24 April 2015