Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Nya siffror för nettoexport

Business Sweden har med hjälp av SCB:s tabeller skapat en bild av nettoexporten per varugrupp, dvs. respektive branschs inhemska förädlingsvärde i exporten.

-       Det är med stor tillfredsställelse vi kan presentera dessa siffror eftersom det ibland cirkulerar felaktiga uppgifter om nettoexporten, inte minst om det bidrag olika branscher ger till exporten, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Business Sweden.

År 2012 utgjorde exporten 49 procent av Sveriges BNP. Den samlade exporten har en inhemsk förädling på 66 procent. Man kan uttrycka det som att exporten netto, bidrar till 32 procent av BNP (0,66 x 49). Att siffran kan vara så hög trots att exportsektorn inte har så många sysselsatta förklaras av att exportindustrin har hög produktivitet.

Den bransch som är störst i varuexporten är maskinindustrin som behåller sin ställning även när det gäller nettoexport med 15 procent av total varuexport, netto. Elektro- och telekomindustrin behåller också sin position som tvåa. Skogsindustrin kommer på en tredje plats, följt av kemivaror inklusive läkemedel samt transportmedelsindustrin på en femte plats. 

Länk till Business Swedens kompletterade webbpresentationen av svensk export i siffror

25 Mars 2013