Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Nominerade till Stora Exportpriset: Klarna

Ett av årets nominerade företag är Klarna, som specialiserar sig inom betalningslösningar för e-handel.

Med mindre än tio års verksamhet är Klarna årets yngsta nominerade företag. De senaste nio åren har dock tagit Klarna från klarhet till klarhet. Det hela började när vännerna Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth träffades på Handelshögskolan i Stockholm 2005 och beslutade sig för att starta ett företag som erbjöd enklare och säkrare betalningslösningar för den växande e-handeln. Således föddes Kreditor (senare Klarna).

Två år senare, år 2007, fick Kreditor sin tusende kund och Investment AB Öresund blev delägare. Företaget började växa i takt med sin framgång och hade nu 30 anställda.

2008 började Kreditor expandera sin verksamhet utanför Sveriges gränser till Norge, Danmark och Finland. Det var också då deras nu välkända delbetalningslösning introducerades för att ytterligare göra e-handel enklare, tryggare och roligare.

2009 bytte Kreditor namn till Klarna för att namnet skulle fungera utanför Norden, då man kände att det fanns möjlighet för företaget att växa ännu mer. Vid det här laget var Klarna nordisk marknadsledare inom fakturerings- och betalningslösningar för e-handel.

De första marknaderna utanför Norden blev Tyskland och Nederländerna, där Klarna introducerades 2010. Detta ledde till en ännu snabbare expansion av verksamheten och Sequoia Capital investerade i företaget. Man insåg även att det fanns efterfrågan på effektiva betalningslösningar för on-demandtjänster, så Klarna introducerade tjänsten Klarna Mobile. Man började även erbjuda konsumenter sparkonton med höga räntor. Vid det här laget använde sig 6000 e-butiker av Klarnas tjänster och antalet anställda på Klarna hade nått 400.

Under de två år som följde fördubblade Klarna sitt antal anställda, antalet kunder växte till 9 miljoner, antalet transaktioner nådde 50 miljoner och Österrike introducerades som ny marknad. Den innovativa betalningslösningen Klarna Checkout lanserades 2012 och e-handelsboomen blev märkbar på samtliga marknader, särskilt under julhandeln.

I slutet av 2013 förvärvade Klarna det tyska betalningsföretaget SOFORT för att komplettera sina tjänster och för att öka sin tillväxt ännu snabbare. SOFORT och Klarna kommer dock att verka under separata varumärken. Affären gjorde Klarna till det största företaget inom betalningslösningar för e-handel i Västeuropa med närvaro på fjorton marknader.

Med fortsatta framgångar för Klarna (omsättningen för 2013 var nära 1,6 miljarder kronor och det är innan Sofort konsolideras) ser deras resa inte ut att sakta ned i det första taget. Detta är mycket tack vare deras förmåga att inse nya möjligheter och efterfrågan på nya lösningar och genom det skapa nya flexibla tjänster, men också tack vare deras vision för gränslös handel och expansion långt bortom Sveriges gränser. 

Läs mer om Klarna: www.klarna.com

30 April 2014