Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Finanskrisens effekter på globala exportmarknadsandelar

Business Sweden har med hjälp av FN:s databas Comtrade tagit fram siffror på exportmarknadsandelsutvecklingen* för 26 länder i Västeuropa, Nord- och Sydamerika, Asien och Central- och Östeuropa. Studien jämför perioden 2010-2012 med åren före krisen, 2006-2008.

Finanskrisens effekter på globala exportmarknadsandelar Business Sweden har med hjälp av FN:s databas Comtrade tagit fram siffror på exportmarknadsandelsutvecklingen* för 26 länder i Västeuropa, Nord- och Sydamerika, Asien och Central- och Östeuropa. Studien jämför perioden 2010-2012 med åren före krisen, 2006-2008. Resultaten visar bland annat att Sverige tappar betydligt mer exportmarknadsandelar än Västeuropa i genomsnitt.

I förra årets studie konstaterade Business Sweden att Västeuropa och Sverige är förlorare vad gäller exportmarknadsandelar för varuhandeln. När nu ett år till har lagts till i jämförelsen står sig detta resultat och att tillväxtmarknader som Brasilien, Indien, Kina, Sydkorea är vinnare. USA har också ökat sin export, men där är orsaken främst att dollarn försvagats.

Västeuropa förlorade 11 procent av sin exportmarknadsandel mellan 2006-2008 och 2010-2012, medan Sverige förlorade 13 procent mellan samma perioder.

- Tidigare perioder har Sverige tappat varumarknadsandelar men vunnit tjänstemarknadsandelar, men sedan finanskrisen har vi även tappat exportmarknadsandelar på tjänster. Sverige har alltså inte alls lyckats kompensera minskade andelar på varuexport med stigande andelar på tjänsteexport, säger chefekonom Mauro Gozzo som tillsammans med Magnus Runnbeck och Daniel Braw har genomfört studien på Business Sweden.

Det går inte heller att se valutakurserna som förklaringsfaktor bakom den svenska kräftgången. Mellan perioderna 2006-2008 och 2010-2012 skedde inga större förändringar av dollarkursen. Den svenska kronan apprecierades däremot med tre procent mot euron.

Segment där Sverige tappat över genomsnittet är bland annat fordons-, läkemedels-, och instrumentvaruindustrin. Sverige har dock vunnit marknadsandelar för livsmedel och mode, men de är inte så stora segment i svensk export. 

- Det är allvarligt att förlusterna verkar fortsätta. Mellan 2010 och 2012 förlorade Sverige exportmarknadsandelar i betydligt snabbare takt än Västeuropa i genomsnitt, avslutar Mauro Gozzo. Vi har inte detaljerade siffror för 2013 ännu, men vi vet att svensk export totalt fortsatte att utvecklas svagare än Västeuropa.

*Exporten redovisas för såväl varor totalt som för 15 branschsegment (fordon, telekom, livsmedel etc.) Obs! Exporten av tjänster redovisas separat.

Ladda ner rapporten här

11 Mars 2014