Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Business Sweden har en gedigen kunskap om etablering i Norge och de rätta kontakterna

Norge har en stark ekonomi, vilket tillsammans med den geografiska närheten bidrar till att en stor del av svensk export går till grannlandet i väst.

Även fast det finns många likheter mellan de båda grannländerna krävs det god planering innan du påbörjar försäljningen till Norge, delvis på grund av att Norge inte är med i EU. Business Sweden kan guida dig genom din första export till Norge och hjälpa ditt företag med exportstrategin. Här följer en översikt på de vanligaste formerna av etablering för att bedriva verksamhet i Norge.

Direkt export och Tre metoder för etablerING i Norge

Direkt export

Varor som korsar den norska gränsen ska införtullas. Vid införtullning erläggs moms samt en tullavgift beroende på varugrupp, för vissa varor tillkommer dessutom andra avgifter eller punktskatter.

Den enklaste formen av export till Norge är direktexport. Vid direktexport skickar det svenska företaget varan exklusive moms till den norska kunden. Den norska kunden står då som importör och betalar införselmoms samt eventuell tullavgift. Direktexport är en metod som fungerar bäst när man bedriver B2B handel samt vid enstaka försändelser. 

Momsrepresentant

För att förenkla för kunden kan ditt bolag stå som importör genom en momsrepresentant i Norge. Det är vanligt att privatpersoner och företag inte känner till rutinerna vid inköp utanför Norge vilket kan innebära att de upplever dessa som krångliga och kan påverka deras köpvilja i förlängningen. Att skaffa sig en momsrepresentant är ett alternativ för att underlätta för dessa kunder genom att ditt bolag står för adminstrationen vid införsel till Norge. Ni står då som importör genom er momsrepresentant och betalar importavgift och kan fakturera kunden inklusive norsk moms.

Det svenska företaget momsregistrerar sig via en partner i Norge. Bolaget får ett eget organisationsnummer, men lånar ett annat företags momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Företaget har genom en momsrepresentant rätt att registrera en .no-domän och att upprätta en tullkredit. 

Filial (Norsk utenlandsk foretak - NUF)

Det svenska företaget etablerar en filial i Norge, det vill säga en norsk avdelning av det svenska bolaget. Den norska filialen ingår i samma juridiska person som det svenska moderbolaget, men blir tilldelat ett norskt organisationsnummer och momsregistreringsnummer vid omsättning över NOK 50 000 under en tolvmåndersperiod. En filial måste, precis som alla andra registrerade företag i Norge, ha en adress i Norge, en postbox är inte tillräckligt. Business Sweden i Norge erbjuder ett adressavtal, kontakta oss för mer information

Aktiebolag (Aksjeselskap - AS)

Det svenska företaget registrerar ett fristående bolag som motsvarar ett aktiebolag i Sverige. Företaget blir tilldelat ett norskt organisations- och momsregistreringsnummer vid omsättning över NOK 50 000 under en tolvmånadersperiod och har därefter möjlighet att agera fritt på den norska marknaden. Exempelvis har bolaget då rätt att registrera en .no-domän, upprätta ett lager och en tullkredit samt att anställa personal i Norge. Ett aksjeselskap visar även i jämförelse med ett NUF på en större närvaro på marknaden och inger ofta en större trygghet hos kund. Lägsta aktiekapital är NOK 30 000. Fysisk adress krävs för att registrera ett aksjeselskap. 

Önskar ditt företag hjälp med etablering eller vill komma i kontakt med en momsrepresentant?

Då är du varmt välkommen att kontakta Business Swedens kontor i Norge. Vi hjälper varje år många svenska bolag med aktiebolags och filialetableringar. 

På den norska marknaden utför vi många uppdrag åt svenska företag där vi hjälper dem med att finna affärspartners och kunder på den norska marknaden. Vi assisterar med viktig information och riktlinjer vid marknadsinträde samt ett praktiskt stöd genom etablering av bolag och försäljning. 

Ta första steget mot Norge - Maila Business Sweden Norgekontor idag!

11 April 2014