Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärstjänster och tillverkande industri – en viktig symbios

Ryktet om den svenska industrins död är betydligt överdriven. Tvärtom står den sig väl i en internationell jämförelse, och lever i effektiv symbios med tjänstesektorn. Det konstaterade Business Swedens chefekonom Mauro Gozzo under torsdagens presentation av rapporten ”Global arbetsmarknad, lönebildning, tjänster och infrastruktur”.

- Tjänster och tillverkande industri är mycket mer integrerade än de flesta förstår. När industrin knoppar av delar av verksamheten och istället köper in dessa tjänster, ökar produktiviteten. Samtidigt innebär det att tjänstenäringarna, som till stor del får sin avsättning i industrin, växer, säger Mauro Gozzo.

Rapporten från Industrins ekonomiska råd (IER) fokuserar på viktiga förutsättningar för industrins konkurrenskraft och innehåller fyra kapitel med olika fokus:

  • Tjänsternas betydelse för industrins konkurrenskraft.
  • Migration, lönebildning och kompetensförsörjning.
  • Globalisering, regionalisering och lokalisering – ett investerings- och konkurrensperspektiv.
  • Infrastruktur och industrins konkurrenskraft.

Läs hela rapporten här (på svenska): http://www.industriradet.se

Industrins ekonomiska råd (IER) utses av Industrirådet och består i dag av Mauro Gozzo (Business Sweden), Cecilia Hermansson (Swedbank) och Juhana Vartiainen (Statens ekonomiska forskningscentral i Finland). IER:s uppgift är att ta fram rapporter och utlåtanden på uppdrag av Industriavtalets parter.

09 April 2015