Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Simon Wessberg, associate, Dubai, UAE

en bild

Arbetsplats:

Dubai, Förenade Arabemiraten.

Hur länge har du arbetat på Business sSweden?

Jag började den 15:e augusti 2016. 

Hur kan en dag som associate se ut?

Oj, vilken fråga. Varje ny dag är annorlunda från den förra. En dag kan jag arbeta med att kartlägga och visualisera olika marknader i landet genom att samla data via research online eller försöka nå rätt information från rätt personer över telefon. Nästa dag kan jag representera Sverige och svenskt näringsliv i svenska paviljonger som vi ofta anordnar på konventioner och handelsmässor. En sådan dag skulle jag spendera begränsad tid på kontoret och desto mer timmar ute på fältet, nätverkandes med viktiga aktörer från olika branscher i landet. Det finns oändliga exempel som jag skulle kunna ge, men slutsatsen är att ingen dag är den andra lik.

Beskriv ett projekt du är involverad i och dina arbetsuppgifter

Jag arbetar just nu med ett Lead Generation-projekt för en organisation som är intresserade av att komma in på marknaden. Lead Generation innebär i huvudsak att identifiera, bedöma och utvärdera potentiella säljleads. Kunden kommer att besöka Dubai om några veckor och vill följa upp på de mest intressanta möjligheterna så där är det upp till mig att hitta, utvärdera och framgångsrikt boka upp möten med, potentiella kunder och/eller partners.

Det här är ett relativt litet projekt där jag är en av få personer som jobbar med det, så mina ansvarsområden täcker även research kring den legala strukturen för de produkter kunden vill sälja här. Det är också mitt ansvar att representera klienten i all kommunikation med potentiella samarbetspartners, samt regelbunden kommunikation med kunden själv. För att kunna göra detta behöver jag få marknadsföringsmaterial från kunden samt ägna tid åt att verkligen förstå kunden och dennes produkter. Även om projektet i sig är ganska litet så har jag flera olika ansvarsområden.

Vad är den största skillnaden i företagskultur mellan Dubai och Sverige?

Den största skillnaden är nog att du alltid, alltid i Dubai måste bekräfta förbokade möten, minst en dag innan. Bara för att ett möte har bokats in, betyder det inte alltid att det kommer att inträffa. Affärsklimatet i Dubai, är precis som själva staden, ständigt föränderligt och det är viktigt att bekräfta möten för att säkerställa att de kommer äga rum.

En annan stor skillnad är den extremt internationella affärskulturen.  Varje dag kan jag interagera med människor från flera olika länder och kontinenter. Trots att engelska är det dominerande språket och fungerar i de flesta situationer, så finns det en större språkbarriär än i Sverige och du måste vara medveten om detta när du är i kontakt med företag och andra aktörer i samhället.

En tredje sak som är annorlunda är det faktum att titlar är mycket viktiga i Förenade Arabemiraten, vilket är en stor skillnad från Sverige. Det är mycket vanligt att stöta på människor med titlar som "Doktor", "Ingenjör", och "Hennes Excellens", och det är mycket viktigt att respektera och erkänna dessa titlar.

Vad skulle du säga är det bästa med att jobba för Business Sweden?

Det bästa med att jobba för Business Sweden är att jag får spela en sådan viktig roll i en relativt liten grupp. Redan från min första dag på kontoret delgavs jag en stark känsla av frihet under ansvar. Om du har en idé, eller är intresserad av ett visst projekt, uppmuntras du att driva och fullfölja sådana initiativ. Detta leder till varje ny dag är omväxlande och utmanande, och det är oerhört givande.