Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language

Capturing the Data Center Opportunity

21 juni 2016

Hur kan Sverige bli världsledande på Datacentra?

Business Sweden har tillsammans med Boston Consulting Group tagit fram rapporten "Capturing the Data Center Opportunity – How Sweden can become a global front runner in digital infrastructure". Rapporten kvantifierar Sveriges tillväxtmöjligheter i termer av ekonomiska men också mjuka effekter och arbetstillfällen, samt identifierar områden där Sverige kan förbättra sig för att attrahera en större andel utländska investeringar.

De senaste åren har internationella företag fått upp ögonen för Norden som lokalisering för stora datacentra. Sverige lockar med förnyelsebar energi, låga priser på elektricitet, stark infrastruktur, bra tillgång till fibernät och inte minst kompetens och resurser att bygga och drifta anläggningar. Branschen har en stor tillväxtpotential, som drivs av digitalisering inom i princip alla områden, och av viljan att flytta ut mer och mer datorkapacitet i molnet. Samtidigt ökar trycket på globala aktörer att erbjuda ett så litet miljöavtryck som möjligt.

The data center industry creates significant value for some of Sweden’s largest companies.

Investeringarna det pratas om är i miljardklassen, men detta är bara toppen på isberget. Redan nu utgör e-ekonomin 8,4 procent av Sverige BNP, och växer fyra gånger snabbare än genomsnittet för övriga, traditionella sektorer. Rapporten visar att datacenterindustrin i Sverige 2015 uppnådde en total ekonomisk effekt på närmare 13 miljarder kronor och sysselsatte 7000 personer.

en bild

contact image

Tomas Sokolnicki

Senior Investment Advisor, Data Centers by Sweden
Stockholm, Sweden
+46 70 642 78 31