Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Tyskland

Tyskland är medlem i EU. Alla leveranser till länder inom EU sker utan att någon tull eller andra införselavgifter betalas vid gränsen. Varor kan levereras fritt inom hela EU och inga handelshinder mellan medlemsländerna får förekomma. För varor som befinner sig i fri omsättning inom EU är huvudprincipen att  en livsmedelsprodukt godkänd i ett EU-land kan den säljas fritt till andra EU-länder, men det finns undantag från denna huvudregel. Finns det ett EG-direktiv om en viss standard följs direktivet av samtliga EU-länder. I annat fall gäller nationell standard, om sådan finns.

För varor som importeras till Tyskland från ett land utanför EU kan andra krav eventuellt tillkomma.

Produktkrav

Märkningsbestämmelser

På förpackningen måste följande information finnas med:

  • Produktnamn samt varumärke
  • Ingredienslista
  • Mängd i antal, g eller kg, eller för vätska i ml, cl eller l
  • Bäst före datum
  • Namn och adress på tillverkare, förpackare eller försäljare
  • Ursprungsidentifiering för spårbarhet
  • Näringsinnehåll i tabellform
  • Dryck med alkoholhalt högre än 1,2 % måste anges
  • Språk: tyska

För mer information om märkningsbestämmelse, se här Information om innehållsförteckning livsmedel

Certifieringar

Det finns en rad privata regelverk i Tyskland, t.ex. Bioland.
Bioland samarbetar även med Bio-Austria i Österrike.

Ekologiska produkter

I Tyskland tillämpas förordning EEG 2092/91 på restaurangverksamhet. Reglerna är obligatoriska och detaljerade riktlinjer finns fastställda. Dessa har utvecklats av Ökologische Grossküchen Service (ÖGS) men administreras av det tyska Jordbruksministeriet BLE som har ansvar för det tyska nationella ekomärket BioSiegel.

I Tyskland sker godkännandet på delstatsnivå. Se därför vidare de olika organen och myndigheterna via EGs direktiv: (EG) nr 834/2007.

Det finns tre nivåer som en restaurang kan välja:

  1. Bio-Speise - hela maträtter ska följa EU-förordningens regler.
  2. Bio-Komponente - alla ingredienser i en viss del av en maträtt ska vara ekologiska, t.ex. potatis eller köttet. 
  3. Bio-Zutaten (ingredienser) - vissa råvaror ska vara helt utbytta mot ekologiska råvaror.

Hemsidor som ger rådgivning kring restaurangreglerna är: Ökolandbau.

Retur- och återvinningssystem

För återvinning av förpackningsemballage, riktat till konsumenter, om användandet av den s.k. "Grüne Punkt" används i Tyskland. Märkningen med den "gröna punkten" är numera frivillig. Om sådan märkning tillämpas krävs separat avtal enligt särskild taxa.

År 2004 infördes pantavgifter för engångsflaskor med kolsyrade drycker (som Coca Cola, lemonad etc) , mineralvatten och öl. Senare har även pantavgift tillkommit för drycker utan kolsyra samt alkoholhaltiga mixdrycker (s k Alcopops). Panten är på 25 cent upp till 1,5 liter och 50 cent fr o m 1,5 liter. Mer information: Information om det tyska pantsystemet.

Övriga produktkrav

Renkött
Enligt Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung kan en produkt inte klassas som Krav i Tyskland om produkten inte är klassificerad som Krav i ursprungslandet. Från svensk sida har man ej löst problemet att få renkött klassat enligt Krav i Sverige då man ej kan kontrollera var djuren äter.

Tullar och skatter

Allmänt om tullar, moms och punktskatter

Ingen tull tas ut vid införsel till Tyskland för varor som befinner sig i fri omsättning inom EU.

Den allmän momssatsen är 19% och för livsmedel är momssatsen 7%.

För enskilda produktkategorier, se nedan.

Alkoholhaltiga drycker

Punktskatt
För punktskatter vid försäljning av alkoholhaltiga drycker, se här Drycker innehållande alkohol.

Kaffe

Punktskatt
Vid försäljning av kaffe från Sverige till Tyskland tillkommer punktskatter:

  • Rostat kaffe: 2,19 Euro/Kg
  • Pulverkaffe: 4,78 Euro/Kg 

Läs mer här, Punktskatter för Kaffe.

KOntaktuppgifter

Produktkrav

Bundesministerium für Gesundheit 
Am Propsthof 78a
D-53121 Bonn
Tel. 49-228 941-0
Fax 49-228 94114900

Bundesministerium für Ernärung, Landwitschaft und Forsten
Rochussitz 1
D-53123 Bonn
Tel. 49-228 529-0
Fax 49-228 5294264 

Märkning

Hygieneinstitut Hamburg
Postfach 26 15 51
20505 Hamburg Tyskland
Tel: +49  40/ 4 28 45-77 
Fax: +49 40/ 4 28 45-72 74
E-mail: infoHU@hu.hamburg.de

Bundesamt für Verbraucherschuts und Lebensmittelsicherheit
Postfach 1401 62, 53056 Bonn
Germany
Tel +49 228 6198-0
email: jpoststelle@bvl.bund.de

Material i kontakt med livsmedel

BfR

Uppdaterad: 5 maj 2017
Granskad: 3 apr 2017