Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Saudiarabien

Importtullarna för livsmedel varierar i regel mellan tullfritt och 15% och beräknas på varans CIF-värdet.

Saudiarabien är medlem i WTO sedan 11 december 2005. 


Produktkrav

Märkningsbestämmelser

En livsmedelsprodukt skall märkas på arabiska med uppgifterna:

  • produktnamn
  • namn och adress på tillverkare, förpackare, distributör eller importör
  • ursprungsland eller tillverkningsland
  • ingredienser i sjunkande mängdordning
  • tillsatser
  • nettovikt

Märkning av livsmedlets hållbarhet: Produktions och bäst före datum skall anges med år mån och dag för livsmedel med hållbarhet mindre än tre månader. Månad och år för livsmedel med hållbarhet mer än tre månader. Livsmedel som salt, kryddor och ris krävs enbart  uppgift om produktionsdatum med månad och år.

Språk: Arabiska. Klistermärke "stickers" med arabiska godkänns för produkt med engelsk märkning.

Livsmedel som innehåller animaliskt fett eller innehåll som gelatin skall deklareras som godkänt innehåll.

Streckkoder

Saudiarabien är ansluten till SG1.

Halal

Ett djur som slaktats enligt Halal ska slaktas utan bedövning. Inom EU är grundregeln att djur ska bedövas före slakt. Möjlighet finns för medlemsstaterna i EU att begära undantag från detta krav av religiösa skäl. Flera av EUs medlemsländer har ett sådant undantag, dock inte Sverige. Den Halalslakt som sker i Sverige sker alltså efter bedövning (detta godkänns inte av alla muslimer). All slakt ska övervakas av en besiktningsveterinär som är förordnad av Livsmedelsverket. Eftersom endast en liten del av slakten utgörs av Halalslakt är det inte möjligt för Jordbruksverket eller Livsmedelsverket att utfärda generella intyg, utan det är besiktningsveterinären som har möjlighet att utfärda sådana intyg för de djur som slaktats på detta sätt. Det bästa sättet för företag som är intresserade av att köpa råvaror från Halalslaktade djur är sannolikt att kontakta slakteriet och via besiktningsveterinären be dem ordna med det officiella intyget. 

Islam Guidens Halalcertifiering AB är Sveriges första halal certifieringsorgan som är specialiserad på att utfärda kvalificerade halalcertifikat dels för produkter och dels för de branscher och verksamheter som restauranger, livsmedel, hotell, banker samt slakterier som uppfyller halalslakt i enlighet med islamisk shari'a och svensk djurskyddslagstiftning.


Kött/köttprodukter

5% tull tas ut vid import av beredda köttprodukter, kycklingprodukter och barnmat innehållande kött. Förbjudet att importera produkter innehållande griskött. För närvarande finns ej avtal mellan Sverige och Saudiarabien som tillåter export av köttprodukter.

Fisk/fiskprodukter

5% tull tas ut vid import av fisk och fiskprodukter.

Mejeriprodukter

5% tull tas ut vid import av t ex hårdost och yoghurt.


Bageriprodukter

5% tull tas ut vid import av knäckebröd, 10% tull vid import av småkakor och 15% tull tas ut vid import av skorpor. För bageriprodukter, gröt och cerealiaprodukter krävs analyscertifikat och ett certifikat om varans ingrediensförteckning.

Frukt och grönsaker 

5% tull tas ut vid import av frukt och grönsaker. 

Choklad och konfektyr

15% tas ut vid import av choklad och tull mellan 8 - 10% tas ut vid import av sockerkonfektyr. Ett analyscertifikat krävs tillsammans med varorna vid importen. 

Kaffe och te

Kaffe och te samt beredningar av kaffe och te importeras tullfritt.

Drycker och mineralvatten 

Mineralvatten importeras med tullen 15% och bordsvatten importeras med tullen 5%

Andra beredda produkter

5% tull tas ut vid import av övriga beredda livsmedelsprodukter.

Tillsammans med produkter vid importtillfället ska finnas:

Analyscertifikat
Ingredienscertifikat som visar ingående ingredienser procentuellt. 


Myndigheter

Ministry of Health

Läs mer i Business Swedens rapport om möjligheter för livsmedelsföretag i Mellanöstern.

Uppdaterad: 26 okt 2016