Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Förenade Arabemiraten

Delområden på länder: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharjah och Umm al Qaywayn

Food hygiene and safety requirements, Dubai 2010.pdf

Importtullarna för livsmedel är i regel 5% och beräknas på varans CIF-värdet.

Förenade arabemiraten är medlem i WTO sedan 10 april 1996.

Produktkrav

Vid import till Dubai/Förenade arabemir skall vid första importtillfället av ett livsmedel finnas med en Laboratory Analysis Request. Dokumentet finns att hämta längst ned på sidan.

"A document certifying that foodstuffs have been examined and have been found fit for human consumption. Required for customs clearance and market access.

The certificate is to be applied for by the importer at the Dubai Central Laboratory, Food and Environmental Laboratory Section, P.O. Box 7463, AE-Dubai, phone numbers: +971 4 3011650, 33689900, fax number: +971 4 3358448.

The application is to be completed in English. To be submitted in the original. The processing time is approximately five days. The processing fee varies depending on the number and kind of foodstuffs.

The certificate is to be applied for upon the first importation of foodstuffs only and is thus valid for subsequent deliveries of the same products."

Halal

Ett djur som slaktats enligt Halal ska slaktas utan bedövning. Inom EU är grundregeln att djur ska bedövas före slakt. Möjlighet finns för medlemsstaterna i EU att begära undantag från detta krav av religiösa skäl. Flera av EUs medlemsländer har ett sådant undantag, dock inte Sverige. Den Halalslakt som sker i Sverige sker alltså efter bedövning (detta godkänns inte av alla muslimer). All slakt ska övervakas av en besiktningsveterinär som är förordnad av Livsmedelsverket. Eftersom endast en liten del av slakten utgörs av Halalslakt är det inte möjligt för Jordbruksverket eller Livsmedelsverket att utfärda generella intyg, utan det är besiktningsveterinären som har möjlighet att utfärda sådana intyg för de djur som slaktats på detta sätt. Det bästa sättet för företag som är intresserade av att köpa råvaror från Halalslaktade djur är sannolikt att kontakta slakteriet och via besiktningsveterinären be dem ordna med det officiella intyget.

Märkningsbestämmelser

Diskussioner förs att införa märkningsbestämmelser liknande EUs bestämmelser. En livsmedelsprodukt skall idag märkas med:

  • Språk Arabiska/engelska

  • Produktnamn

  • Ingredienser i sjunkande mängdordning

  • Tillsater (E-nummer kan användas)

  • Innehåll av typ av fett måste anges

  • Tillverkarens namn och adress

  • Näringsdeklaration skall anges om produkten anges som t ex diet eller hälsosam.

  • "Stickers" är tillåtna

Datummärkning

Produktions och bäst föredatum skall anges

"Dates (day/month/year) must appear as a fully integrated part of the packaging. The production date must be presented by the word "Production" or the letter "P". the expiry date must be preceded by one of the following statements: "Expiration (date)"; "Use by (date)";  Use before (date)"; "Sell by (date)"; "Valid until (date) from the date of production"; or the letter "E". Stickers, rubber stamping etc. are not acceptable for date marking."

Streckkoder: UAE (EAN)

Kött/köttprodukter

5% tull tas ut vid import av beredda köttprodukter, kycklingprodukter och barnmat innehållande kött. Förbjudet att importera produkter innehållande griskött.

Fisk/fiskprodukter 

Importtull på 5% tas ut för fryst, rökt och beredda fiskprodukter.
Särskilt importtillstånd krävs vid import av animaliska produkter. Sundhetsintyg utfärdat i Sverige krävs.

Mejeriprodukter

5% tull tas ut vid import av t ex hårdost och yoghurt. Sundhetsintyg krävs vid import av mejeriprodukter och även för produkter som äggpulver.

Bageriprodukter 

5% tull tas ut vid import av bageriprodukter. Analyscertifikat krävs vid importen. Gäller även för produkter som gröt och cerealiaprodukter.

Frukt och grönsaker 

5% tull tas ut vid import av sylt och  marmelad.

Choklad och konfektyr 

5% tull tas ut vid import av choklad och konfektyr.

Kaffe och te 

5% tas ut vid import av kaffe och te.

Drycker, mineralvatten 

5% tull tas ut vid import av mineralvatten och annat vatten. 

Andra beredda produkter 

5% tull tas ut vid import av övriga livsmedelsprodukter. Analyscertifikat krävs tillsammans med varan vid importen. 
Importtull för salt är 5%. 

Laboratory Analysis Request.gif

Food hygiene and safety reuirements, Dubai 2010.pdf

Läs mer i Business Swedens rapport om möjligheter för livsmedelsföretag i Mellanöstern.

Uppdaterad: 24 okt 2016