Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Belgien

Belgien är medlem i EU. Alla leveranser till länder inom EU sker utan att någon tull eller andra införselavgifter betalas vid gränsen. Inga handelshinder mellan medlemsländerna får förekomma. Huvudprincipen är att är en livsmedelsprodukt godkänd i ett EU-land kan säljas fritt till andra EU-länder. Finns det ett EU-direktiv om en viss standard följs direktivet av samtliga EU-länder. I annat fall gäller nationell standard, om sådan finns.

Produktkrav

Märkningsbestämmelser

Institut Belge de l'Emballage genomför tester av alla slags förpackningar (inkl. för livsmedel) och undersöker om förpackningen överensstämmer enligt EU normer etc. För godkännande (även betr. text på förpackningen) kan man vända sig direkt till Mr. De Maegd (se kontaktuppgifter nedan) och det går utmärkt att göra det på engelska.

Märkning av alkoholhalt krävs för alkoholhaltiga drycker.

Ekologiska produkter

I Belgien tillämpas förordning (EEG) nr 2092/91. Det innebär att produkter som är certifierade enligt förordningen eller enligt KRAVs regler får säljas om märkningen i övrigt uppfyller belgiska regler avseende språk mm.

Retur och återvinninsgsystem

En lag om återvinning av emballage finns även i Belgien. För konsumentemballage används samma symbol som i Tyskland, den s.k. Grüne Punkt.

Tullar och skatter

Allmänt om tullar, moms och punktskatter

Mervärdesskatten är 21 %.

Kontaktuppgifter

Märkningsbestämmelser

Institut Belge de l'Emballage Research
Tel:
+32-2-464 02 10
Fax: +32-2-464 02 39
Email: packaging@ibebvi.be 
Mr. Frans De Maegd: centre de documentation. f.de.maegd@ibebvi.be
Web: IBE-BVI

Uppdaterad: 26 apr 2017