Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Full kumulation

Full kumulation

Vid både bilateral och diagonal kumulation måste materialet som kumuleras ha ursprung i partnerlandet. Det går bara att använda material som har ursprung antingen i EU eller ett godkänt partnerland (t.ex. länderna i PEM). Full kumulation erbjuder en möjlighet att använda material som inte är ursprungsmaterial och lägga ihop bearbetningar som ägt rum i land A med bearbetningar som ägt rum inom EU och på så vis uppfylla ursprungsregeln. 

Exempelvis kan alla åtgärder som utförts inom EU och EES (Island, Liechtenstein och Norge) får läggas samman och betraktas som en enda bearbetning eller behandling. Full kumulation är möjligt inom EES och även i CETA (frihandelsavtalet mellan EU och Kanada). För att använda full kumulation måste företagen ha information om vad som skett i tidigare steg i bearbetningen och denna information kommer i form av en leverantörsdeklaration för icke-preferentiellt ursprung.