Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Frihandelsguiden

Står ditt företag inför en internationell expansion eller är ditt företag redan verksamt på flera utländska marknader är det viktigt att känna till de exporttekniska frågorna t ex importregleringar, tullförhållanden och vilka dokument som krävs. EU har frihandelsavtal med ett stort antal länder, och vid export till dessa finns flera förmåner att utnyttja. En sådan förmån är befrielse från tull (helt eller delvis) i importlandet. I Frihandelsguiden finner du all den information du behöver för att kunna utnyttja dessa förmåner.

Ett villkor för att få tullbefrielse är att varan är en s.k. ursprungsvara. Med det menas att varan ska ha ursprung i EU (eller vissa andra länder) enligt gällande ursprungsregler och ursprunget ska vara styrkt med ursprungsintyg eller leverantörsdeklaration.

en bild

I Frihandelsguiden beskrivs ursprungsreglerna fullständigt med basfakta om de olika avtalen tillsammans med avtalens bearbetningsregler. I guiden finns även många pedagogiska exempel på hur en varas ursprungsstatus ska räknas fram. Utförlig information finns även om de olika typer av ursprungsintyg som används för att erhålla förmånerna; varucertifikat EUR. 1 och EUR-MED, fakturadeklaration och EUR-MED-fakturadeklaration samt även hur en leverantörsdeklaration skall utformas och hanteras. Informationen i guiden uppdateras kontinuerligt.

Vi hoppas att du ska uppskatta Frihandelsguiden!

Priset på en helårsprenumeration är 3 000 kronor (plus moms).  

Leverantörsdeklaration

En varumottagare vill ha en leverantörsdeklaration när varan ska exporteras vidare till ett land utanför EU där det finns ett frihandelsavtal. Med en leverantörsdeklaration som underlag kan de ursprungsintyg som krävs utfärdas, vilket innebär att tullförmånerna enligt avtalet kan utnyttjas. En leverantörsdeklaration är också nödvändig för material som ska användas vid tillverkningen av en ny produkt. Även om du är en leverantör av material eller varor till andra företag i Sverige eller inom EU kan det alltså vara nödvändigt att känna till ursprungsreglerna.

Mallar att ladda ner gratis

  • En guide för hur du som exportör hanterar ursprung går att hitta här

  • Vår mall för långtidsleverantörsdeklaration

  • En guide för hur du hanterar förfrågan om leverantörsdeklaration

  • EU-kommissionens dokument om tillämpning av leverantörsdeklaration finns här

  • Vår mall för leverantörsdeklaration för icke-preferentiellt ursprung

 

Kontaktperson

Företagsinformation

Obs! Uppge det land i vilket ditt företag är momsregistrerat.

problem uppstod.
Vänligen korrigera följande och klicka på "registrera" igen
  •  
  •  
Obligatoriska fält markeras med *

Betalningsmetod


Fakturaadress är samma som postadress
Totalsumma: 3000 SEK
en bild

Anna Folkesson

Stockholm , Stockholm
+46 8 588 66 339
E-post anna.folkesson@business-sweden.se