Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Export till länder utanför EU

Export innebär att man för ut en vara från EU:s tullområde (till tredje land). Regelverken för den yttre handelspolitiken och den inre marknaden skiljer sig avsevärt.

Vid export av varor till länder utanför EU (tredjeland) tillämpas EU:s regler (eller alla EU-länders nationella regler). Det gäller till exempel kravet på att anmäla exporten till tullmyndigheterna, särskilda exportregler med krav på tillstånd samt utfärdande av ursprungsintyg. Business Sweden arrangerar regelbundet utbildningar inom exportdokument.

När det gäller Brexit kommer Storbritannien att räknas som ett tredje land när de väl lämnar EU. Att vara ett tredje land i relation till EU innebär bland annat att varorna måste genomgå förtullning vid export; dels måste en exportdeklaration lämnas vid exporten från EU och dels så måste en importdeklaration lämnas till tullmyndigheterna i importlandet. Under detta avsnitt finns mer att läsa om handel med tredje land.