Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Revised American Foreign Trade Definition (RAFTD)

Revised American Foreign Trade Definitions(RAFTD) är villkor som man ibland kan stöta på vid handel med USA, Canada och på marknader där det amerikanska handelsinflytandet har varit och är stort. Regelsamlingen innehåller 11 leveransvillkor.

Revised American Foreign Trade Definitions (RAFTD) gavs ut för första gången redan 1919 av amerikanska handelsorganisationer och har sedan dess reviderats ett antal gånger.

Vissa leveransvillkor är till namnet ibland förvillande lika dem som finns i Incoterms (FOB, FAS, C&F och CIF). Däremot skiljer sig tolkningen av villkoren i respektive regelsamling. Den amerikanska regelsamlingen tolkar till exempel hela sex FOB‑villkor. Vart och ett med olika innebörd. Detta illustrerar tydligt vikten av att alltid hänvisa till aktuell regelsamling i anslutning till valt villkor.

För svenska företag är det därför viktigt att vid handel med dessa länder vara uppmärksam på skillnader i tolkning av leveransvillkor.

Amerikanska handelsorganisationer bland annat United States Council for International Business har under lång tid arbetat för att i USA marknadsföra ICC:s tolkningar av leveransvillkor, nu senast i samband med introduktionen av Incoterms® 2010, men RAFTD används fortfarande.