Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Nya giltighetstider för långtidsleverantörsdeklarationer

Business Sweden har tidigare informerat om förändringar i UCC som föranleder förändringar i giltighetstiden för långtidsleverantörsdeklaration (se även vårt uppdaterade formulär för långtidsleverantörsdeklaration). Förutom att giltighetstiden förlängs från ett till två år blir det dessutom utfärdandedatum som är blir styrande för giltighetstiden. En leverantörsdeklaration kan inte ha en giltighetstid som sträcker sig både bakåt och framåt i tiden från utfärdandedatum. En leverantörsdeklaration utfärdad i efterhand får maximalt sträcka sig fram till datumet för dess utfärdande och som längst bakåt i tiden ett år från utfärdandedatum. En leverantörsdeklaration som upprättas för framtida sändningar får inte ha en giltighetstid som är före utfärdandedatum utan enbart från utfärdandedatum och framåt.

Det går t.ex. inte att den 15 mars 2017 utfärda en leverantörsdeklaration som sträcker sig från 1 januari 2017 till 31 december 2017. Leverantören måste i det här fallet utfärda två leverantörsdeklarationer, en för sändningar fram till den 15 mars (exempelvis med giltighetstid 2017-01-01 till och med 2017-03-15) och en för leveranser efter den 15 mars (exempelvis med giltighetstid 2017-03-15 till och med 2017-12-31).  

Det här kan medföra en del administrativt merarbete och vi vill uppmärksamma svenska företag om förändringarna så att de kan informera sina leverantörer om de nya bestämmelserna. Mer information finns i Kommissionens Genomförandeförordning (EU) 2015/2447 från artikel 61 och framåt. 

(Anna Folkesson)

02 Juni 2016