Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Ny sida för frihandelsavtal

Världstullorganisationen och International Trade Center har publicerat en ny hemsida för frihandel och ursprungsregler. Sidan innehåller information om alla frihandelsavtal i världen och deras status (ifall de är i kraft, färdigförhandlade eller signerade). Databasen innehåller också ursprungsreglerna för några avtal, bl.a. finns ursprungsreglerna i CETA och frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea med i databasen. Databasen kan utgöra ett komplement till de företag som säljer globalt och använder sig av frihandelsavtal mellan länder där inte EU är part. 

I dagsläget finns det ursprungsregler för 73 av de drygt 400 olika avtal som är ikraft i världen. Målet är att det ska finnas ursprungsregler för samtliga frihandelsavtal så småningom och även ett verktyg för att underlätta företagens ursprungsbedömning. För de avtal som databasen har ursprungsregler för finns också uppgift om tullsatserna per varukod för ursprungsvaror respektive icke-ursprungsvaror. 

Förutom information om vilka frihandelsavtal som finns innehåller hemsidan även uppgift om vilka icke-preferentiella ursprungsregler som gäller vid import till EU, USA och Schweiz.

Databasen finns här.

(Mats Söderström)

03 Juli 2018