Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Ursprungsdeklaration i CETA

Sedan slutet av september tillämpas frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA). För att kunna använda de tullättnader som erbjuds i CETA måste dina produkter uppfylla ursprungsreglerna i avtalet och en ursprungsdeklaration utfärdas så att importören i Kanada vet att dina produkter uppfyller reglerna så att de kan ansöka om att använda avtalet och få tullättnad.

Ifall värdet av din exportsändning till Kanada inte överstiger 64 000 sek (6000 EUR) kan du själv utförda en ursprungsdeklaration utan tillstånd men ifall din sändnings värde överstiger 64 000 sek ska du ansöka om att bli registrerad exportör (REX) hos Tullverket. Efter årsskiftet är REX det enda giltiga tillståndet i CETA och en ursprungsdeklaration för en sändning vars värde överstiger 64 000 sek kommer inte att vara giltig ifall den inte har ett REX-nummer.

I ursprungsdeklarationen ska det anges vanligtvis anges att produkterna har ursprung EU men i fallet med CETA ska man i ursprungsfältet skriva ursprung ”EU/Canada”. Själva ursprunget är fortfarande antingen EU eller Kanada men EU-kommissionen och kanadensiska myndigheter har kommit överens om att ursprunget ska anges som ”EU/Canada”.

Ursprungsdeklarationen i CETA ser ut som följande:

en bild

en bilden bild

(Anna Folkesson)

08 December 2017