Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Små och medelstora bolag avstår från potentiellt lönsamma exportaffärer på grund av risken att inte få betalt.

En undersökning från EKN visar att endast 17% av små och medelstora företag som säljer till tillväxtländer försäkrade sina exportintäkter förra året. Och 9% av bolagen avstod från affärer på grund av risken att inte få betalt.

"Småbolagen borde ta rygg på storbolagen och utnyttja samma instrument som de”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på Exportkreditnämnden.

EKN försäkrar svenska bolags betalningsflöden från främst tillväxtländer. EKN:s försäkringspremier varierar beroende på kredittiden, exportlandet och affärsrisken. Minimiavgiften ligger på 1.500 kronor, och det kostar exempelvis 6.600 kronor att försäkra intäkter på 1 miljon kronor från Indien med en kredit på tre månader.

”Försäkringen täcker både risker vid kommersiella och politiska händelser så att företagaren kan sova gott om natten, men garantin kan också användas för finansiering”, säger Carl-Johan Karlsson.

”Kunden vill kanske ha kredit i sex månader. Det är lång tid för ett litet bolag med jättekänsligt kassaflöde, och skulle kunna göra det lokala bankkontoret nervöst. Men eftersom svenska staten garanterar betalningen är det en säker fordran och det underlättar för banken att låna ut pengar eller utöka checkkrediten för det exporterande företaget.

Läs mer i DI här och på EKN hemsida här

Yvonne Brycker

 

26 Juni 2017