Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Förbered dig inför frihandelsavtalet med Kanada

EU och Kanada har förhandlat fram ett frihandelsavtal som innebär att 99% av tullarna mellan EU och Kanada kommer att avvecklas. Avtalet kommer att träda ikraft den 21 september i år.

För att kunna använda frihandelsavtalet måste produkterna ha ursprung i EU respektive Kanada. För att bevisa produkternas ursprung används en så kallad ursprungsdeklaration. Ursprungsdeklarationen är en särskild lydelse som sätts på fakturan eller annan handling som rör exporten. För att ursprungsdeklarationen ska vara giltig* måste den innehålla ett REX-nummer.

REX-nummer är ett tillståndsnummer som erhålls från Tullverket efter en registrering. Ansök om REX-nummer redan nu ifall ditt företag vill använda frihandelsavtalet med Kanada. Ifall du inte har REX-nummer går det inte att använda frihandelsavtalet**. Den kanadensiska importören kan troligtvis ansöka om återbetalning av tullavgiften i efterhand, när exportören väl ansökt och erhållit REX-nummer. Men för att undvika ökad administration och för att vara förberedd rekommenderas företag som vill använda frihandelsavtalet att ansöka om REX-nummer så snart som möjligt.

Läs med om REX på Tullverkets hemsida. Ansök om REX-nummer här.

Läs mer om CETA på Business Swedens hemsida här och i vår tidigare artikel på Linked-in.

*Sändningar vars värde understiger 64 000 SEK eller 6000 EUR är giltiga även utan REX-nummer.

**Fram till årsskiftet 2017/18 går det att använda tillståndet till att upprätta ursprungsdeklaration istället för REX-nummer men efter övergångsperioden är enbart REX giltigt.

(Anna Folkesson)

25 Augusti 2017