Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Måste en leverantörsdeklaration undertecknas för hand?

Vi på Exporttekniska avdelningen på Business Sweden får mycket frågor om frihandel och ursprungsregler. En återkommande fråga är om man behöver underteckna leverantörsdeklarationer för hand? Svaret på den frågan återfinns i den nya tullagstiftningen, Genomförandeförordning, artikel 63 punkt 3.

Ifall både fakturan och leverantörsdeklarationen upprättas elektroniskt kan en elektronisk signatur användas istället för en underskrift i original. Det går också bra att leverantören lämnar en skriftlig försäkran till sin kund i vilken den åtar sig fullt ansvar för leverantörsdeklarationerna utfärdade i deras namn, som om de hade undertecknats för hand.

Tänk på att en leverantörsdeklaration är en styrkande handling för bevisning av ursprung och att handlingarna som hör till leverantörsdeklarationen (d.v.s. dokumentation som intygar ursprungsreglernas uppfyllnad så som produktionskalkyler och fakturor eller leverantörsdeklarationer) ska sparas i tre år plus innevarade år samt i fem år plus innevarande år ifall urspungsreglerna i frihandelsavtalet med Sydkorea uppfylls. Läs mer om styrkande handlingar och hur dessa bör förvaras på Tullverkets hemsida.

Använd gärna vårt formulär för långtidsleverantörsdeklaration, det är helt gratis att ladda ner. Tycker du att det är krångligt? Kontakta oss så hjälper vi till.


Frågor eller funderingar om export? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar om export eller internationell handel är det bara att höra av dig till oss på Business Swedens Exporttekniska avdelning. Vi hjälper varje år hundratals svenska företag genom att svara på frågor, anordna utbildningar i praktiskt exportarbete och uppdaterar handböcker och guider för olika ämnesområden. 

Exporttekniska avdelningen på Business Sweden består av experter inom områden som tullar och handelsregler, betalnings- och finansieringslösningar, dokumentkrav och mycket mer. Kontakta Exporttekniska avledningen på Business Sweden.

(Anna Folkesson)

30 November 2016