Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Algeriet - nya regler för importlicenser och importkvoter

Algeriet har infört nya regler för importlicenser och importkvoter som trädde i kraft den 15 januari 2016. Reglerna för importlicenser berör fler än 70 produkter uppdelade i två kategorier. I den första kategorin ingår ett tiotal produkter, bl.a. cement och annat byggnadsmaterial samt vissa fordonstyper (bussar och bilar för person- och varutransport, dock inte lastbilar utan släp). I den andra kategorin ingår ett sextiotal jordbruks- och livsmedelsprodukter. I januari tillkännagavs att listan över produkter utökas och det utesluts inte att den kan utökas ytterligare.

Ett särskilt ansökningsförfarande har införts. Företag måste ansöka om importlicenser för att kunna importera under 2016. En licens gäller i 6 månader. P.g.a. kapacitetsbrist är det stor risk att det tar lång tid för algeriska myndigheter att hantera ansökningarna.

Vi har tidigare rapporterat att det sen våren 2015 är stora problem att exportera tunga fordon till Algeriet. Tyvärr ser det inte bättre ut 2016 då de nya kvoterna för fordonsimport innebär att importen 2016 halveras jämfört med 2015.

Det är under trycket av en försämrad handelsbalans och kraftigt minskade intäkter till följd av oljeprisfallet som Algeriet tar till dessa drastiska åtgärder för att minska importen.

(Yvonne Brycker)

 

23 Februari 2016