Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Skärpta krav på kundkontroll

Kraven skärps på banker och andra finansiella företag att göra en bedömning av risken att de används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Nästa år blir Sverige granskat av den internationella organisationen Financial Action Task Force (FATF), som tar fram internationella standarder för bekämpning av bland annat penningtvätt och finansiering av terrorism. 

År 2012 reviderade FATF sina standarder och däribland utökades kraven på kontroll av personer i politiskt utsatt ställning, så kallade PEP. Mot denna bakgrund revideras även den svenska penningtvättslagen med exempelvis krav på att banken måste veta vilka kunder som är såväl svenska som utländska PEP. De nya lagkraven trädde i kraft den 1 augusti 2015. 

Bankföreningens faktablad “Personer i politisk utsatt ställning” (svenska och engelska) beskriver vilka personer som räknas som PEP. 

Bankföreningen har också uppdaterat broschyren “Känn din kund”, som vänder sig till återförsäljare som samarbetar med banker och finansbolag. 

Faktabladet “Därför måste bankens ställa frågor” finns översatt till 13 språk och beskriver varför banken måste ha god kunskap om sina kunder. Läs mer

Källa: Bankföreningen den 11 augusti 2015. 

(Sven-Åke Ström)

12 Augusti 2015