Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD)

Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) inrättades 1991 under efterdyningarna av Berlinmurens fall i syfte att stödja länder i Öst- och Centraleuropa med övergången till fungerande marknadsekonomi och demokrati.

EBRD ägs av 64 länder och två mellanstatliga institutioner, Europeiska unionen och Europeiska investeringsbanken (EIB). Banken har sitt huvudkontor i London och fokuserar sin finansiella verksamhet mot ett 30-tal länder från Centraleuropa till Centralasien och Nordafrika.

EBRD mobiliserar utländska direktinvesteringar till ovan länder, stödjer privatisering, omstrukturering och en förbättrad offentlig service samt främjar en miljövänlig och hållbar utveckling. Banken finansierar projekt bland annat inom sektorerna infrastruktur, energi, transport, jordbruk och miljö.

Det finns stora möjligheter för svenska företag att söka finansiering eller delta i upphandlingar arrangerade av EBRD. Det skulle till exempel kunna röra sig om ett lån för att bygga vindkraftsverk i Ukraina eller en offentlig upphandling för att uppgradera järnvägsinfrastruktur i Kazakstan. Business Sweden bedömer att svenska bolag har den tekniska kompetens, produkt- och tjänstekvalitet samt effektivitet som krävs för att vara konkurrenskraftiga i projekt finansierade av EBRD. Särskilt stark konkurrenskraft ser EBRD hos svenska konsulter som nästan alltid vinner de upphandlingar de deltar i.

Vi har en väl etablerad relation med EBRD efter flera års strategiskt samarbete för att stimulera ökat svenskt deltagande i bankens projekt. Business Sweden kan hjälpa svenska företag genom att bevaka relevanta och kommande upphandlingar, analysera affärsmöjligheter och beslutsprocesser eller identifiera lämpliga partners för att bilda konsortier.

Kontakta gärna vårt kontor i Bryssel för att diskutera era möjligheter inom EBRD-finansierade projekt.

Läs mer om EBRD på: http://www.ebrd.com