Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Business Sweden i Iran

en bild
Iran är med sina drygt 80 miljoner invånare en av Mellanösterns största ekonomier. På grund av de sanktioner USA införde mot landet 6 Augusti 2018 är det i dagsläget komplicerat att göra affärer med Iran.

Iran har en lång historia som politiskt och kulturellt imperium i Centralasien. Det ekonomiska läget i landet har sett mycket lovande ut under de senaste åren och Iran har under många år varit en viktig exportmarknad för Sverige. Som världens 28:e största ekonomi med en relativt avancerad industrisektor, stora tillgångar av olja, gas och mineraler har Iran många förutsättningar för att få en god ekonomisk utveckling. Att dessutom kunskap och utbildning står traditionsenligt högt i kurs och landets geografiska läge har gett landet ytterligare attraktionskraft.

2018 valde USA att dra sig ut det kärnvapenavtal (JCPOA) som slöts 2015 mellan USA, Kina, Ryssland, Storbrittanien och Frankrike, samt att införa handelssanktioner mot landet. Sanktionerna förbjuder amerikanska företag och personer att göra affärer med Iran, både direkt och indirekt. Detta innebär att om ett företag har personer eller företagskontakter (såsom leverantörer) som på något sätt är kopplade till USA, kan amerikanska myndigheter komma att anse att de bryter mot sanktionerna. USA har också hotat att de länder och utländska företag som handlar med Iran kan komma att förbjudas att göra affärer med USA. Sanktionerna har också lett till försvårade banktransaktioner till och från Iran.

Detta har försvårat att göra affärer med Iran. Det är dock upp till varje företag att göra en enskild riskbedömning för att göra affärer med Iran utifrån dess exponering mot den amerikanska marknaden.

en bild

Andreas Giallourakis

Market Area Director Africa, Country Manager Kenya Market Area Director Africa, Country Manager Kenya
+254 20 374 9760 +254 20 374 1788

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.