Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
 • Registrering
 • Logga in
 • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärskultur i Irak

Irakier är stora tekonsumenter, och man bryter gärna isen över en kopp. Krydda gärna konversationen med något irakiskt ord eller uttryck, det uppskattas. I övrigt bör man vara tålmodig och respektfull.

Hur hälsar och tilltalar man varandra?

Hälsa genom att skaka hand . Känner ni varandra väl pussar ni varandra på kinderna. Det gäller dock oftast inte mellan kvinna och man. Om inte kvinnan tar initiativet, tar en man inte en kvinna i hand. För att undvika en genant situation kan du hälsa genom att ha handen mot bröstet och böja dig lätt. Är ni bara bekanta bör ni tilltala varandra Mr/Ms. Har din motpart en doktortitel bör den användas.

Finns det några speciella klädkoder?

För män gäller kostym och slips. Är det varmt går det bra med kortärmad skjorta och slips. Kvinnor bör klä sig långärmat, inte urringat, och i lång kjol. Vid informella tillställningar eller middagar kan en kvinna i princip klä sig som hon önskar. Besöker en kvinna heliga platser gäller långärmat och långa kjolar samt slöja. ”Abaya” en långärmad klänning brukar finnas att låna vid dessa heliga platser. 

Vad bör man tänka på i affärsmöten?

Bekräfta gärna möten som bokats långt i förväg, 1-2 dagar före utsatt datum. Möten brukar börja på utsatt tid men kan ställas in med kort varsel. Som svensk måste du vara tolerant. Placeringen runt bordet är hierarkisk, med de högsta parterna mitt emot varandra. Irakier är stora tekonsumenter. Då te erbjuds under ett affärsmöte, tacka gärna ja. Te är ett bra sätt att bryta isen med och används ofta som en start på konversationer. Besöker du tjänstemän i ministerier och myndigheter uppskattas att dessa formaliteter kortas ned en aning.

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar?

 • Förhandlingar tar alltid lång tid, detaljer diskuteras. Ha tålamod och uttryck respekt för motparten. Stressa eller forcera inte fram ett beslut.
 • Förhandlingar genomförs normalt genom personliga möten.
 • Irakier uppskattar att man använder det arabiska språket under samtalet, även några få ord eller fraser kan göra mycket för stämningen under möten. En bra idé kan vara att hälsa på arabiska, detta ser irakier som ett tecken på respekt.
 • Irakier är vanligtvis inte flitiga på att använda mejl i affärssyfte. Därför ska sådan kommunikation minimeras vid förhandlingar. Ring eller träffa din motpart på plats i Irak.
 • Om en förhandling kör fast är det viktigt att inte bli irriterad eller att kritisera din motpart. Visa istället en vilja att övervinna hindren.
 • Överenskommelser bekräftas såsom i Sverige med skriftliga beslut.
 • Betalningar brukar vara försenade och komplexa pga. en ännu inte fullt utvecklad finanssektor. Ha det i åtanke vid utformning av betalningsplaner.

Vilka övriga koder bör man tänka på?

 • Bli inte överraskad om ett möte avbryts med ett mobilsamtal som motparten väljer att svara på, särskilt personer på ledande poster.
 • Se till att alltid ha med visitkort på möten. Ha gärna arabisk text på baksidan av kortet.

Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Irak