Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
 • Registrering
 • Logga in
 • Language
Tillbaka

Affärskultur i Förenade Arabemiraten

en bild
Det finns en hel del att tänka på för den som ska göra affärer i Mellanöstern. Förhandlingar tar tid och det är ingen idé att försöka forcera diskussionerna då relationsbyggande är A och O.

Övergripande kulturskillnader

Arbetsveckan i FAE och övriga GCC-länder går från söndag till och med torsdag. Detta blir viktigt att komma ihåg framförallt i relation till kommunikation med Sverige och/eller andra länder.

Trots att arabiska är det officiella språket i FAE så är engelska utbrett och används nästan i alla affärsrelaterade sammanhang i landet, framförallt i Dubai och Abu Dhabi. Trots detta kan det vara bra att ha möjlighet att kommunicera på arabiska om så krävs.

Hälsningar och tilltal

Hälsa genom att ta i hand. Män bör vänta tills kvinnan sträcker ut sin hand innan de hälsar. Om inte, så räcker det med att le och nicka. Samma gäller om en kvinna ska hälsa på en man. Titlar är viktiga så länge man inte känner varandra. Om titlarna ska läggas bort är det upp till emiraten att bestämma när. Visitkort används flitigt, som utlänning kan man trycka upp visitkort med arabisk text på baksidan. 

Klädkoder 

För män gäller kostym och slips. Kvinnor bör inte ha urringat utan klä sig långärmat samt ha byxor eller kjol som går nedanför knäna. 

Att tänka på inför affärsmöten 

Alla möten bör bekräftas senast dagen före utsatt datum. Möten börjar inte alltid på utsatt tid och kan ställas in med kort varsel. Räkna med mycket tid för konversation över en kopp te eller kaffe då det i många fall är ”viktigare” att bygga relationer än att direkt prata affärer. Tjänstemän i ministerier, myndigheter och större företag uppskattar att den informella delen av mötet blir så kort som möjligt, men även här är det viktigt att lära känna sin motpart. Var väl förberedd och anpassa presentationen efter den person du ska träffa. 

Förhandlingstekniker 

Tänk på följande:

 • Förhandlingar tar alltid lång tid, detaljer diskuteras. Stressa eller forcera inte fram ett beslut.
 • Förhandlingar genomförs normalt vid personliga möten.
 • Lokala företag är inte flitiga med att använda e-post. Därför ska sådan kommunikation minimeras vid förhandlingar. Ring eller träffa din motpart. Kommunikation sker även via andra chattfunktioner, exempelvis via telefonappen WhatsApp.
 • Om en förhandling kör fast är det viktigt att inte bli irriterad eller kritisera sin motpart. Visa istället en vilja att övervinna hindren.
 • Överenskommelser bekräftas med skriftliga avtal.
 • Kontrakt bör vara precisa och detaljerade och advokater rekommenderas medverka vid utformningen av dessa.
 • Betalningar brukar oftast vara försenade. Ha det i åtanke vid utformning av betalningsplaner.
 • Under möten är det inte ovanligt att din motpart svarar i telefon.

Bra att veta

 • Lämpliga samtalsämnen är kultur och sport.
 • Muslimer ber fem gånger om dagen. Möten eller tillställningar kan därför bokas om.

Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Förenade Arabemiraten

en bild

Simon Wessberg

Associate Associate
+971 55 745 2223
E-post simon.wessberg@business-sweden.se