Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärskultur i Förenade Arabemiraten

en bild
Det finns en del att tänka på för den som ska göra affärer i Mellanöstern och i Förenade Arabemiraten. Generellt sett gäller liknande kultur i Mellanöstern med vissa lokala skillnader. Överlag är det viktigt att ha tålamod, komma ihåg att förhandlingar tar tid och att bygga långsiktiga relationer.

Multi-kulturellt

Eftersom hela 89 % av Förenade Arabemiratens invånare är så kallade ”expats”, invandrad arbetskraft från hela världen som har arbetsvisum och tillåtelse att bo i landet, är affärsklimatet otroligt mångkulturellt. Affärsmöten och förhandlingar kan skilja sig åt markant eftersom den lokala motparten kan vara från Indien, England, Mellanöstern eller ett annat land. Var öppen och beredd på olika mötesstrukturer - det är bland annat mycket viktigt att känna av om den lokala motparten vill socialisera först eller gå rakt på business.

ÖVERGRIPANDE KULTURSKILLNADER


Arbetsveckan i FAE och övriga GCC-länder går från söndag till och med torsdag. Detta blir viktigt att komma ihåg framförallt i relation till kommunikation med Sverige och andra länder. När det gäller myndigheter och andra typer av statliga organisationer är de bäst att nå ut till dem före lunch (tänk på tidsskillnaden). Under den heliga månaden Ramadan, som infaller under olika tider varje år, så håller vissa organisationer stängt eller har begränsade öppettider.
Trots att arabiska är det officiella språket i FAE så är engelska utbrett och används i nästan alla affärsrelaterade sammanhang i landet, framförallt i Dubai och Abu Dhabi. Trots detta kan det vara bra att ha möjlighet att kommunicera på arabiska om så krävs.

Hälsningar och tilltal


Hälsa genom att ta i hand. Män bör vänta tills kvinnan sträcker ut sin hand innan de hälsar. Om inte, så räcker det med att le och nicka. Samma gäller om en kvinna ska hälsa på en man. För att undvika en genant situation kan man hälsa genom att lägga handen mot bröstet och böja sig lätt.
Titlar är viktiga så länge man inte känner varandra. Om titlarna ska läggas bort är det upp till den lokala motparten att bestämma när. Visitkort används flitigt, som utlänning kan man trycka upp visitkort med arabisk text på baksidan.

Klädkoder


För män gäller kostym och slips. Kvinnor bör klä sig långärmat, inte urringat, samt ha byxor eller kjol som går nedanför knäna. Vid informella tillställningar eller middagar kan en kvinna i princip klä sig som hon önskar. Besöker en kvinna heliga platser gäller långärmat och långa kjolar samt slöja. Den långärmade klänningen ”Abaya” brukar också finnas att låna vid dessa heliga platser.


ATT TÄNKA PÅ INFÖR OCH UNDER AFFÄRSMÖTEN


Alla möten bör bekräftas senast dagen före utsatt datum, helst via telefon. Lokala företag är inte flitiga med att använda e-post utan telefon och även chattfunktioner så som WhatsApp används utbrett i affärssammanhang, även på hög nivå. Det är alltid mest effektivt att ringa eller träffa din motpart. Möten börjar inte alltid på utsatt tid, kan ställas in eller byta tid med kort varsel. Bli inte överraskad om ett möte avbryts med ett mobilsamtal som motparten väljer att svara på, särskilt personer på ledande poster.
Muslimer ber fem gånger om dagen. Därför kan ibland möten eller tillställningar bokas med hänsyn till detta.

Att bygga relationer

Att bygga personliga relationer är av otroligt stor vikt. Då te eller kaffe erbjuds under ett affärsmöte, tacka gärna ja. Det är ett bra sätt att bryta isen och används ofta som en start på konversationer. Räkna därför med mycket tid för konversation då det i många fall är ”viktigare” att bygga relationer än att direkt prata affärer. Lämpliga samtalsämnen är kultur och sport. Tjänstemän i ministerier, myndigheter och större företag uppskattar att den informella delen av mötet blir så kort som möjligt, men även här är det viktigt att lära känna sin motpart.

När det gäller andra kulturella aspekter att ha i åtanke och förhandlingstekniker hör gärna av er till oss på Business Sweden för att få mer vägledning.
Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Förenade Arabemiraten

 

en bild

Simon Wessberg

Consultant Consultant
+971 55 745 2223