Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
 • Registrering
 • Logga in
 • Language
Tillbaka

Affärskultur i Ungern

Ungrare tar tid på sig i affärer, räkna med många möten. De uppskattar kompromisser och hittar gärna lösningar om en förhandling kör fast. Ungrare och svenskar delar även samma humor, vilket underlättar relationerna.

Hur hälsar och tilltalar man varandra? 

Inom affärslivet hälsar man på varandra på samma sätt som i Sverige: man skakar hand och säger sitt namn. Om de som träffas känner varandra väl kan man hälsa genom två pussar, en på varje kind (detta sker mellan man och kvinna, mellan kvinna och kvinna, dock inte mellan två män). Titlar är viktigt, särskilt doktorstitel tillsammans med Herr/Fru och namnet. 

Finns det några speciella klädkoder? 

För män gäller kostym och slips och för kvinnor representativ och kvinnlig klädsel. Klädkoden har på senare tid lättats upp och avvikelser finns mellan olika branscher. Inom t.ex. tillverkande industri är klädkoden ”business casual” medan man i t.ex. finansbranschen förväntas bära slips.

Vad bör man tänka på i affärsmöten? 

Möten börjar, precis som i Sverige, vanligtvis på utsatt tid. Kommer man att bli mer än ca 10 minuter sen till ett möte bör man informera om detta. De högsta parterna sitter mitt emot varandra vid bordet, i övrigt gäller placering efter rang. Inledningen är kort med lite småprat, därefter diskuteras affärer. 

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar? 

Tänk på följande:

 • Engelska är affärsspråket. Bland den äldre generationen talas ofta tyska, medan engelskkunskaperna kan vara sämre. Man bör inte utgå från att motparten talar engelska, utan det kan vara en bra idé att höra sig för om detta i förhand, och eventuellt ha med sig en egen tolk som kan ”lyssna mellan raderna”. 
 • Första mötet ägnas åt att skapa intresse för det man har att sälja samt lära känna varandra. Det tar tid att göra affärer i Ungern. Räkna med flera besök innan ni kommer till avslut. 
 • Ungrare lägger inte alla korten på bordet på en gång. De vill gärna ha en dörr öppen och inte binda upp sig för mycket. 
 • Beslut fattas när relationerna är tillräckligt goda. 
 • Skriftliga beslut är alltid definitiva medan muntliga överenskommelser bör bekräftas skriftligen. 
 • Kontrakt kan vara långa och detaljerade och bör granskas av en affärsjurist innan du skriver på. 

Vilka övriga koder bör man tänka på?

 • Ungrare uppskattar kompromisser och hittar gärna lösningar om en förhandling kör fast. 
 • Ungrare uppskattar ärlighet. Om ni ser att det inte finns potential för affärer så är det bättre att säga detta rakt ut istället för att linda in budskapet eller att undvika att svara.
 • Ungrare och svenskar har liknande humor (ironiskt/sarkastisk) vilket underrättar möjligheterna att bygga goda relationer.

Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Ungern

Uppdaterad: 17 apr 2013