Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Affärskultur

Affärskulturen i Tyskland är i allmänhet mer formell än i Sverige. Arbetsliv och fritid är tydligt åtskilda och förberedelser är nyckeln för att lyckas med affärer Tyskland.

Tilltal

I Tyskland tilltalar man alla utom vänner och familj med ”ni” och så även i professionella sammanhang. Förnamn används sällan, istället blir ni Herr eller Frau. Generellt sett är Tyskland mer hierarkiskt än Sverige. Titlar, så som Doktor, Professor eller vilken position på företaget man innehar framhålls särskilt i affärsrelaterade sammanhang.

Tidskrävande byråkrati

Formaliteter finns överallt i Tyskland. I allmänhet är man mer processbenägen än i Sverige. När ni gör affärer i Tyskland måste ni ha tålamod, det tar generellt längre tid. Beslutsfattande går generellt sett genom många instanser och avtal är ofta detaljerade, skriftliga och utformas ofta av advokat.

Inför affärsmötet

I Tyskland är man direkt och går rakt på sak vid ett affärsmöte och börjar efter en kort presentation diskutera affärer omgående. Förberedelse är A och O. Tyskar är ofta intresserade av detaljer, varför det är viktigt att vara väl förberedd med priser, referenser och tekniska specifikationer – gärna på tyska. I Tyskland föredrar man att förhandla på sitt eget språk.