Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Affärsmöjligheter i Tjeckien

Business Sweden har identifierat affärsområden som vi anser har stor potential. Svenska företag har framförallt goda förutsättningar att etablera sig på den tjeckiska fordonsmarknaden. Framstående marknader är även aerospace, tillverkande industri, medicinteknik och nanoteknik. Kontakta gärna vårt kontor för att diskutera era affärsmöjligheter i Tjeckien.

Med sitt centrala läge mitt i Europa utgör Tjeckien en naturlig knytpunkt för stora transitkorridorer. Förutom det strategiska läget har landet fåtal affärshinder och de goda språkkunskaperna bidrar till att det är relativt enkelt att göra affärer i landet.

Geografiska läge

Tjeckien har idag 10,5 miljoner invånare som lever på en yta av 78 866 km2. Det innebär att det är väldigt enkelt att nå ut till en relativt stor kundkrets. Med sin geografiskt strategiska position mitt i Europa fungerar Tjeckien ofta som ett nav för transport, varav många företag väljer att etablera sina transport- och logistikcenter här för att täcka Central- och Östeuropa.

Hög utbildningsnivå och fördelaktiga löne- och produktionskostnader

Den höga utbildningsnivån på arbetskraften och de fördelaktiga löne- och produktionskostnaderna resulterar i att många tillverkande företag väljer att lägga sin produktion i Tjeckien och Slovakien.

Czech Technology University i Prag är ett av världens äldsta universitet och ungefär en tredjedel av alla tjeckiska studenter studerar antingen ekonomi, finans eller IT. I Tjeckien råder en hög nivå av allmänbildning med inriktning på vetenskap (kemi, natur) och ingenjörsdiscipliner. Den tekniska utbildningen i Tjeckien har en lång tradition, med ett gott renommé världen över. Enligt den senaste Eurobarometerundersökningen talar 80 % av tjeckerna ett främmande språk (främst engelska eller tyska). Tillgången på tekniskt utbildade akademiker är god och kostnaderna för dessa är väsentligt lägre än i de flesta Europeiska länder. Snittlönen i Tjeckien ligger idag på ca 10 000 SEK brutto, vilket är 40 % till 60 % lägre än i Tyskland eller närliggande grannländer i väst. Med andra ord finns en perfekt miljö för både tillverkning och utveckling.

Välutvecklad infrastruktur

Tjeckien har ett av de mest avancerade transportnäten i Central- och Östeuropa. Landet är ett bland världens mest avancerade länder när det gäller infrastruktur och rankas 3a i världen i termer av täthet av transportförbindelser. Betydelsen av Tjeckien som knytpunkt har vuxit sedan landet blev medlem i EU:s inre marknad med 502 miljoner konsumenter och 20 miljoner företag.

Vill du att vi kontaktar dig?

Kontakta oss gärna för en dialog kring era möjligheter.

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.