Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Spainen – Europas näst största fordonstillverkare

en bild

Spanien är den näst största fordonstillverkarande nationen i Europa och den åttonde största i världen. Även gällande tillverkning av bildelar och komponenter är Spanien en stor spelare och rankas som den sjätte största globalt. Nio av världens största fordonstillverkare är etablerade i landet och tillverkar tillsammans över 40 olika modeller i totalt 17 produktionsanläggningar. I Spanien finns även 34 teknikcenter inom bilindustrin, t.ex. har Volvo Cars och Geely Auto sitt gemensamma teknik- och utvecklingscenter i Barcelona vilket går att läsa mer om här.

Fordonssektorn omsätter närmare 61 miljarder Euro och sysselsätter 2 miljoner personer. Den är av största vikt för spansk ekonomi då den står för 10 % av landets BNP och 13 % av den totala exporten. Sektorn är på så vis också en drivkraft till kommande investeringar för utbyggnad och utveckling av infrastruktur och hamnar.

Tillverkningen ökade under år 2016 med nästan 6% och uppgick till 2,88 miljoner fordon. Ambitionen är att nå en årlig tillverkning om 3 miljoner fordon år 2018. En stor del av de 3,5 miljarder Euro som investerats i industrin sedan år 2012 har varit för att kunna utöka produktionen och utveckla nya modeller.

Kontakta gärna våra kollegor Malin Backman och Tobias Kvick för mer information gällande fordonsindustrin i Spanien och era möjligheter.

en bild

Malin Backman

Project Manager Madrid Project Manager, Madrid
+34 91 444 26 00