Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Affärskultur i Schweiz

Schweizarna är artiga, diskreta, punktliga och måna om sitt privatliv. De är mycket kvalitetsmedvetna och i förhandlingar kan alltför hårda prisdiskussioner uppfattas som oseriösa.

Hur hälsar och tilltalar man varandra?

Det normala tilltalet är ni-formen (”Sie” i den tysktalande delen av landet, ”Vous” i den fransktalande och ”Lei” i den italiensktalande delen). I Schweiz används ni-formen tillsammans med efternamn. Dua inte.

Ta i hand när du hälsar och presentera dig med efternamn, alternativt för- och efternamn. När ni skiljs åt ta i hand igen och säg ”Adjö Herr/Frau NN”.

Finns det några speciella klädkoder?

För män inom bank- och försäkringsvärlden gäller mörk kostym. Inom andra sektorer och inom de lägre företagsskikten klär sig schweizarna ledigt. 

Vad bör man tänka på i affärsmöten?

Schweizare är alltid punktliga. De kommer hellre än kvart för tidigt och går ett varv runt kvarteret än att riskera att komma fem minuter för sent. Ring och förvarna om du ser att du kommer att bli försenad. Att komma oanmält för sent till ett möte kan förstöra hela affärsrelationen.

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar?

Tänk på följande:

  • Var väl förberedd inför ett affärsmöte, nämn gärna siffror och priser samt ge detaljerade upplysningar om produkter och tjänster.
  • Se till att inte dra över tiden. Om mötet går bra kan man föreslå en gemensam lunch i anslutning. Under luncher diskuteras aldrig affärer.
  • Vanligtvis hålls möten med internationella gäster på engelska. Använd inte tyska i fransk- och italiensktalande delarna och vice versa. Hellre engelska om man inte talar det lokala språket.
  • Schweiz är ett kvalitetsmedvetet land. Presentera bara kvalitetsprodukter och/eller tjänster och var beredd att underbygga med seriösa argument. Allt för hårda prisförhandlingar kan uppfattas som oseriöst. 
  • Bekräfta vad som bestämts i ett e-mail. 

Vilka övriga koder bör man tänka på?

  • Håll ögonkontakt med den du pratar med, det är ett tecken på integritet och hederlighet. Var saklig och undvik att bli personlig. Schweizarna håller sitt privatliv strängt skiljt från affärslivet.

Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Schweiz