Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Energi och miljöteknik i Portugal

en bild

Portugal är ett privilegierat land med sin geografiska position som medför strategiska fördelar i energiproduktionen. Landet har och använder sig av förnyelsebara energikällor, såsom sol-, vind- och vattenkraft samt bergvärme och biomassa vilket tillsammans står för en större del av den totala energiproduktionen. Under 2015 kom exempelvis den totala energiproduktionen från vattenkraft (14,9%), vindkraft (11,6%) och naturgas (11,4%), vilket visar på en ökande trend för förnybara energikällor som används i energiproduktion.

När det gäller energiintensitet visar Portugal en 27% högre energinivå i den produktiva ekonomin än EU-genomsnittet. Detta på grund av höga investeringar i teknik som utnyttjar förnyelsebara energikällor och låg energiförbrukning i byggnader. När det gäller energieffektivitet har Portugal ett övergripande mål att minska den primära energiförbrukningen med 25%.

Utrullningen av smarta mätare är inte obligatorisk i Portugal och än finns bara pilotprojekt etablerade. Europeiska unionen har klassificerat Portugal som en dynamic mover, vilket kännetecknas av ett land med en tydlig väg mot full utrullning av smarta mätare. Vissa tjänster i anslutning till smarta mätare erbjuds redan till konsumenter av det ledande distributionsföretaget EDP.

E-mobilitet står även på agendan. Idag cirkulerar cirka 4 500 elbilar i landet och mer än 700 laddningsstationer har hittills installerats i de större städerna i Portugal. Indikationer från den portugisiska regeringen visar på fortsatta investeringar och satsningar inom e-mobilitet under de närmsta åren.

Energieffektivitet och hållbarhet blir en avgörande motor för framtida besparingar och framväxten av nya riktlinjer och nya affärsområden i Portugal.

Kontakta gärna Nina Lindberg för en dialog kring era möjligheter i Portugal.

en bild

Nina Lindberg

Acting Country Manager Spain and Portugal Acting Country Manager Spain and Portugal
+34 91 444 26 00