Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Norge

en bild
Norge är en av Sveriges viktigaste exportmarknader tack vare den geografiska närheten och landets stabila ekonomi. Det finns över 2 500 svenska dotterbolag i Norge och de flesta svenska storföretag är etablerade sedan länge. Norges och Sveriges kulturella och språkliga likheter är några av anledningarna till varför många svenska företag väljer att starta sin internationalisering med export till Norge. Norrmännen betraktar Sverige och svenskarna som en naturlig affärspartner vilket gör att de svenska företag som etablerar sig i Norge oftast lyckas bra.

Under 2017 uppgick varuexporten till dryga 133 miljarder SEK, över tio procent av Sveriges totala varuexport, därtill tillkommer även tjänsteexporten på dryga 91 miljarder kronor och gränshandeln på ca 19,5 miljarder SEK. Sveriges varuexport består främst av maskiner till industri, motorfordon, kemiska produkter, möbler och konsumentprodukter. En betydande del av svensk export till Norge består även av tjänster. Under 2017 uppgick tjänsteexporten till 91 miljarder SEK, som under perioden 2015 – 2017 ökat med cirka åtta procent.

Olje- och gasnäringen är Norges största och viktigaste industri. Trots ett lägre oljepris kommer offshorenäringen förbli viktig inom norsk ekonomi flera år framöver men en satsning på diversifiering av norsk ekonomi pågår, något som ytterligare gynnar samarbete och affärer mellan Sverige och Norge.

Business Sweden har varit verksamt på den norska marknaden i över 40 år och har under dessa år framgångsrikt stöttat svenska bolag med sin export till Norge. Kontoret består idag av fem medarbetare som tillsammans under åren har byggt ett starkt och omfattande kontaktnät hos norska företagsledare och näringspolitiska beslutsfattare.

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.