Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Rail Baltica

Rail Baltica är ett infrastrukturprojekt för en ny järnväg som skall knyta samman Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen med en spårvidd av europeisk standard. Målet är att tillhandahålla tjänster för passagerar- och godstrafik mellan länderna och förbinda Nordeuropa med Centraleuropa.

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.

Projektet genomförs av de tre baltiska staterna, vilka har etablerat RB Rail AS (joint venture) för att samordna och förvalta projektet. Den totala uppskattade kostnaden för projektet är 5,8 miljarder euro för alla tre länderna. EU-finansieringen beräknas uppgå till 85 % av totalkostnaden.  Projektet är ett av Europeiska unionens prioriterade transportprojekt. Rail Baltica projektet kan vara av intresse för stora och små svenska bolag som levererar järnvägsindustrin med kompetens och lösningar. Business Sweden kan hjälpa att hitta lokala samarbetspartners och initiera dialogen med RailBaltica organisation.

 

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.

 
en bild

Ansis Murnieks

Manager Baltic States Manager Baltic States
+371 678 280 46