Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Lettland

en bild
Sverige är ett välkänt och starkt varumärke i Lettland. Marknaden är liberal och i internationella mått råder en hög grad av ekonomisk frihet. Sverige är största utländska direktinvesterare och ca 800 svenska företag är registrerade i Lettland.

Det finns en kontinuerlig strävan mot innovation och insatser att stimulera företagande. I maj 2016 fick landet en formell inbjudan till OECD efter att ha uppfyllt höga krav på ekonomisk politik och samhällsstyrning. Sedan tidigare är Lettland medlem i EU och NATO, och har sedan 2014 euro som valuta. Handelsströmmarna domineras av EU-länder där de viktigaste exportvarorna är träprodukter, metallvaror och livsmedel. Sverige är största utländska direktinvesterare med ca 16 procent av det totala investeringsvärdet. BNP-tillväxten förväntas öka under 2017 tack vare tilltagande inhemsk efterfrågan och hushållskonsumtion, samt starkare köpkraft. 

Svenska företag framhåller Lettland som ett strategiskt läge med välutvecklad informations- och kommunikationsteknologi och en hårt arbetande befolkning. Pågrund av ökad försäljning under 2013 öppnade H&M ytterligare tre butiker under 2014 och under 2016 öppnade H&M sjunde butik och den första COS-butiken i Lettland.Företaget Evolution Gaming vuxit snabbt i Lettland på senare år. Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken är verksamma i Lettland ICA/Rimi är ett av de största detaljhandelsföretagen, Telia Company och Tele2 är betydande aktörer i ICT-sektorn. Plockmatic, Trelleborg, Dinair, Leax, Swegmark är bara några exempel på industriföretag med fabriker i landet. Svenska Bergvik Skog är en av de största utländska aktörerna inom skogsbranschen, Ragn-Sells är aktivt inom miljösektorn och MTG är den största medieaktören i Lettland. 

Business Sweden finns på plats i Riga sedan mitten av 1990-talet. I nära samarbete med kontoren i Tallinn, Estland och Vilnius.I Litauen utför vi uppdrag åt svenska företag som är intresserade att undersöka affärsmöjligheter, hitta återförsäljare eller leverantörer, börja exportera samt etablera egna verksamheter i Lettland eller hela Baltikum. Vi har en lång lokal erfarenhet med ett väletablerat nätverk för att på effektivt sätt kunna hjälpa nya klienter eller redan verksamma företag i de baltiska länderna.

Kontakta oss så berättar vi mer om marknaden och våra tjänster.

en bild

Ansis Murnieks

Manager Baltic States Manager Baltic States
+371 678 280 46
E-post ansis.murnieks@business-sweden.se

Hur kan vi hjälpa dig?

Förstå förutsättningarna - var ska ni etablera er?

Vi för en dialog om vad ditt företag vill och vilka behov ni har, och kommer gemensamt fram till hur vi på bästa sätt kan hjälpa er. 

Välj strategi - på vilket sätt bör ni etablera er?

När vi är överens om vilken eller vilka marknader ni ska satsa på, tar vi fram en etableringsstrategi. Här slår vi fast hur etableringen bör ske. 

Kom på plats - genomför etableringsstrategin!

När etableringsstrategin är klar hjälper vi dig att komma på plats - snabbt och kostnadseffektivt. Vi fungerar som er förlängda arm på marknaden.

Läs mer om våra konsulttjänster

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.