Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka
Visa undermeny Dölj undermeny

Affärskultur i Italien

Titlar är fortfarande relativt viktigt i Italien och företagskulturen hierarkisk. Möten kan med fördel hållas på italienska även om engelska blir allt vanligare.

Hur hälsar och tilltalar man varandra? 

Hälsa och ta i hand. Titlar är fortfarande viktiga i förhållande till vad man är van vid i Sverige. Man använder titeln Signore/Signora eller den akademiska titeln, t.ex. ”Dottore” (doktor) följt av namnet. Man niar varandra i början, när man blivit närmare bekant är det mer naturligt att man duar varandra. Glöm inte att ta med visitkort. 

Finns det några speciella klädkoder? 

Normalt klär man sig i mörkblå eller grå kostym och skjorta. För kvinnor är det vanligt med dräkt. 

Vad bör man tänka på i affärsmöten? 

Har du möjlighet att ordna med stöd så att affärsmötet kan hållas på italienska är detta en fördel, dock är engelska ofta numera ett vanligt affärsspråk. Punktlighet är viktigt precis som i Sverige. 

Finns det någon särskild förhandlingsteknik som fungerar? 

Tänk på följande:

  • Italienare är ofta skickliga förhandlare. Det är därför viktigt att inte lägga alla korten på bordet på en gång utan ha förhandlingsutrymme. De diskuterar gärna olika förslag och har ofta egna åsikter och det gäller att ha en flexibel inställning i förhandlingarna.
  • Företagskulturen är ofta mer hierarkisk än i Sverige. I mindre bolag är det viktigt att ägaren är insatt innan det fattas beslut.
  • Muntliga överenskommelser bör alltid bekräftas skriftligen.
  • Avtal ska vara precisa och detaljerade. Det rekommenderas att ha en advokat vid kontraktskrivning.

Källa: "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Italien

Uppdaterad: 26 mar 2013