Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Hälsovård

Estland har höga poäng inom ekosystemet med e-hälsovård, men det finns fortfarande utsikter till smarta sjukhuslösningar som möjliggör bättre medicinskt och administrativt beslutsfattande. Marknaden kännetecknas av högre medicinska utgifter per capita genom regionala standarder och starkt importberoende.

Estlands centralt förvaltade e-hälsovård syftar till att göra alla hälsodata tillgängliga för både patienter och läkare. Det estniska e-hälsosystemet förbinder sjukhusens databaser, patientportaler och apotek till en och samma plattform för informationsutbyte. E-hälsovården omfattar e-recept, e-konsultationer, e-remisser, e-ambulans, digitala patientjournaler, rikstäckande bildarkivering och kommunikationssystem. Estlands lyckade framsteg kommer från faktumet att Estland har digitaliserat merparten av hälsouppgifterna, inklusive recept och fakturering.

Det finns dock fortfarande utrymme för utveckling för att förbättra integrationen av datatjänster, det kliniska beslutsfattandet och bedömningen av resultaten.

De starka fokusområdena inom estnisk sjukvård har varit centraliseringen av primärvård och specialistvård

Estland har stärkt sin patientcentrerade hälso- och sjukvård genom att motivera enskilda allmänpraktiserande läkare att gå samman och bilda större vårdcentraler. Man har haft liknande målsättningar med specialistvård, där sjukhusen har delats upp mellan två regionala kompetenscenter för att utveckla och främja ett bättre samarbete och minska på tjänsternas överlappning.

Bra exempel på centraliserad hälsovård är sammanslagningen av sjukhusen i väst-Tallinn och öst-Tallinn. Den nuvarande föråldrade infrastrukturen för centrala sjukhus i Tallinn kommer att ersättas med ett nytt modernt universitetssjukhus till slutet av 2025.  Detta stora infrastrukturprojekt för sjukhus kommer att leda till möjligheter för lösningar till sjukhusmiljö och byggprojekt i Estland.

Business Sweden är väl positionerat för att stödja er tillväxt i Estland

 Business Sweden i Estland kan hjälpa er organisation med att komma in på marknaden inom hälso- och sjukvård oavsett om er produkt är en digital lösning, medicinsk utrustning eller en lösning för sjukhusmiljö. Vår expertis hjälper er att få snabb tillgång till viktiga intressenter och beslutsfattare inom den privata eller offentliga sektorn.  Vi hjälper företag med marknadsbesök och säljinitieringar, säljstöd, uppsikt för att upptäcka möjligheter och affärer med myndigheter. 

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.

 
en bild

Ansis Murnieks

Manager Baltic States Manager Baltic States
+371 678 280 46
en bild

Ainar Ahusalu

Associate Associate
+371 678 280 46