Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Business Sweden i Estland

en bild
Estland är en del av Baltikum och en parlamentarisk demokrati med väl fungerande institutioner. Sverige är Estlands största exportmarknad med motsvarande 18,8 procent av det totala exportvärdet under 2015. Många svenska företag har lyckats bra på marknaden och har stor påverkan på den estniska ekonomin.

Det har rådit bred politisk enighet om en utvecklingsstrategi som främjat ekonomisk tillväxt. Estland har bland annat uppnått sitt mål om medlemskap i EU, NATO och OECD och har sedan 2011 euro som valuta.,75 procent av exporten stod EU– länder för och  av importen skedde 83 procent från andra EU-länder (-2015). Sverige kvarstod som största exportmarknad där produktflödet dominerades av elektronik samt trä och trävaror. Största importländer under -2015 var Finland, Tyskland, Litauen och Lettland. Sverige hamnade på femteplats med ca 10 procent av det totala importflödet.

Den största andelen av de svenska företagen är verksamma inom administration och olika stödtjänster men även i stor utsträckning inom handel och reparation av motorfordon. De svenska storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken har en dominerande ställning och utgör ca fyra femtedelar av finansmarknaden. Detaljhandelsjätten H&M öppnade sin första butik i Tallinn år 2013 och såg sin försäljning öka med 36 procent under 2015. Ericsson svarar ensamma för ca tio procent av Estlands export. Även företag som Telia Company, ABB och ett flertal skogsföretag tillhör Estlands största företag. Därtill kommer företag som samägs med Finland, som Stora Enso, HKScan och Tieto, samt ett stort antal medelstora och mindre företag. Även enhörningsbolaget Skype grundades i ett samarbete mellan två svensk-danska entreprenörer och estländska utvecklare.

Business Sweden finns på plats i Baltikum sedan mitten av 1990-talet och utför uppdrag åt svenska företag som är intresserade att undersöka affärsmöjligheter, hitta återförsäljare eller leverantörer, börja exportera samt etablera egna verksamheter i Lettland, Estland, Litauen. Vi har en lång lokal erfarenhet med ett väletablerat nätverk för att på effektivt sätt kunna hjälpa nya klienter eller redan verksamma företag.

Kontakta oss så berättar vi mer om marknaden och våra tjänster.

en bild

Ansis Murnieks

Manager Baltic States Manager Baltic States
+371 678 280 46

Hur kan vi hjälpa dig?

Förstå förutsättningarna - var ska ni etablera er?

Vi för en dialog om vad ditt företag vill och vilka behov ni har, och kommer gemensamt fram till hur vi på bästa sätt kan hjälpa er. 

Välj strategi - på vilket sätt bör ni etablera er?

När vi är överens om vilken eller vilka marknader ni ska satsa på, tar vi fram en etableringsstrategi. Här slår vi fast hur etableringen bör ske. 

Kom på plats - genomför etableringsstrategin!

När etableringsstrategin är klar hjälper vi dig att komma på plats - snabbt och kostnadseffektivt. Vi fungerar som er förlängda arm på marknaden.

Läs mer om våra konsulttjänster

Vill du att vi kontaktar dig?

De kontaktuppgifter som du ger oss i samband med denna tjänst kommer vi att använda för att kontakta dig med ytterligare information. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.