Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

När ska jag betala moms i Danmark?

När ska jag betala moms i Danmark?

Etablerat bolag i Danmark:

Ett företag som är etablerat i Danmark och som utför momspliktigt arbete, eller omsätter varor och tjänster i Danmark, ska momsregistreras om omsättningen överstiger 50 000 DKK under en 12-månaders period. Som utgångspunkt är all försäljning av varor och tjänster momspliktig. Standardmomsen är 25%, med vissa undantag. SKAT har en lista på vilka varor och tjänster som är momsbefriade. Du registrerar dig för moms via Erhvervsstyrelsen och redovisar momsen via SKAT.

Ej etablerat bolag i Danmark:

Ett svenskt företag som säljer produkter/tjänster till Danmark behöver ibland momsregistrera sig i Danmark. De främsta skillnaderna gäller om försäljningen sker till verksamheter eller privatpersoner. Naturen av produkten eller tjänsten spelar också roll.

Produkter till företag: För moms på varor som transporteras från ett EU-land till ett annat kan man huvudsakligen använda sig av så kallad omvänd skattskyldighet istället för att momsregistrera sin verksamhet. Köparen måste vara beskattningsbar och ha ett momsregistreringsnummer i Danmark. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Tjänster till företag: För moms på utförda tjänster i Danmark av ett svenskt företag till ett danskt företag kan man huvudsakligen använda sig av så kallad omvänd skattskyldighet istället för att momsregistrera sin verksamhet. Köparen måste vara beskattningsbar och ha ett momsregistreringsnummer i Danmark. Det finns några tjänster som är undantagna från den omvända skattskyldigheten, läs mer om det på Skatteverkets hemsida.

Det finns även andra undantag där man som svensk verksamhet måste momsregistrera sig, exempelvis när man hyr in underleverantörer i samband med att man genomför tjänster i Danmark. För att försäkra er om att ni gör rätt vad gäller momsregistrering, dubbelkolla alltid med de danska myndigheterna innan.

Produkter till privatpersoner: Ett svenskt företag som säljer produkter till privatpersoner i Danmark ska i regel momsregistrera sig i Danmark. Momsregistrering är dock undantaget distansförsäljning/e-handel, där momsregistrering inte krävs förrän försäljningen uppnår det danska tröskelvärdet. Läs mer om detta i vår e-handelsguide.

Tjänster till privatpersoner: Ett svenskt företag som säljer tjänster till privatpersoner i Danmark ska momsregistrera sig i Danmark. Undantaget är distansförsäljning/e-handel. Läs mer om detta i vår e-handelsguide.