Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du detta. Läs mer om cookies här

en bild
  • Registrering
  • Logga in
  • Language
Tillbaka

Vad innebär punktskatten för sockerprodukter och vem är ansvarig att den blir betald?

Vad innebär punktskatten för sockerprodukter och vem är ansvarig att den blir betald?

I Danmark har man infört punktskatt på vissa ”osunda livsmedel” för att kontrollera konsumtionen av dessa. Skatten omfattar flera olika varor, exempelvis choklad, marsipan, nougat, skumgodis, tuggummi, läsk, nötter, mandlar och glass. Vilken lag som träder ikraft beror på vilken vara det handlar om: Chokoladeafgiftsloven (Godis, choklad, tuggummi m.m.), Lov om afgift af konsum-is (Glass) eller Lov om afgift af mineralvand m.v. (Läsk)

Punktskatten baseras för choklad, konfekt, nötter m.m. på vikt (kg) och för glass och läsk efter volym (liter). Det registreras för- och betalas till det danska skatteverket SKAT utifrån följande satser på Skatteministeriets hemsida.

Ansvaret att betala sockerskatten är beroende på huruvida varan tillverkas i Danmark eller importeras från ett annat land. Det är oftast den verksamhet som tillverkar i, eller importerar den punktskattepliktiga varan till, Danmark som har ansvaret att se till att punktskatten betalas. Om ett företag tillverkar eller lagerhåller punktskattepliktiga varor kan de ha varorna på lager utan att betala avgift förrän de säljs för konsumtion. Undantaget detta är privatpersoner som köper varor direkt från en verksamhet i Sverige. I det fallet är privatpersonen ansvarig för att registrera sig för och betala punktskatten.

Man registrerar sig för punkskatten till danska skatteverket SKAT. Här finns en guide på vilka aktörer som ska registreras och betala avgifterna. Även Tax.dk har en översikt av punktskatterna.

Tänk också på att man vid införsel av livsmedel till Danmark ska vara en godkänd livsmedelsimportör hos danska livsmedelsverket Fødevarestyrelsen.

Avgifterna brukar vara inkluderade i priset som slutkonsumenten betalar i danska butiker, vilket innebär att priset på dessa varor oftast blir betydligt dyrare i Danmark än i Sverige. Höga priser på dessa varor är dock något som danska konsumenter är vana vid, precis som svenska kunder är vana vid hög skatt på alkohol och drivmedel.